Profit de 212 milioane în şase luni

Profit de 212 milioane în şase luni
Treburile merg de minune. În jumătate de an, profitul a depăşit 200 de milioane de lei.

Banca Transilvania (BT a consemnat în primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, în creştere cu 17,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde de lei, în contextul scoaterii din bilanţ a unor credite neperformante de 320 de milioane de lei. Profitul net se cifra la 212 milioane de lei. La sfârșitul primelor șase luni ale acestui an, activele totalizează 33, 8 miliarde de lei, soldul creditelor este cu 3,8% mai mare decât era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de la clienți este cu peste 4% peste nivelul de la sfârșitul anului 2013.

În primul semestru din 2014 au fost acordate companiilor și persoanelor fizice 66.300 de credite noi, de 5,2 miliarde de lei.  Horia Ciorcilă, preşedintele BT, afirmă: “Cu un nivel al indicatorului cost/venit în scădere și o acoperire prudentă cu provizioane, suntem pregătiţi pentru provocările pieței, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea”.

Ömer Tetik, directorul general al BT, a declarat: „Primul semestru al acestui an a însemnat creştere continuă pentru BT - de la profit, volum al operaţiunilor, până la total active. Am atins ţinta de eficientizare a proceselor şi de creştere a veniturilor operaţionale, în contextul în care am continuat să credităm economia românească. Focusul nostru este, în continuare, creşterea creditării şi a veniturilor”.

Continuarea susţinerii economiei reale, dezvoltarea unor produse şi servicii noi, concentrarea pe creşterea activităţii în toate ariile de interes pentru BT au dus la creşterea veniturilor operaţionale în primul semestru. Acestea au ajuns la 907 milioane de lei, cu 24% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau de 734 de milioane. Numărul de clienţi activi s-a menţinut la 1,76 milioane. Focusul BT a fost clienţii retail şi întreprinderile mici şi mijlocii, agricultura şi sănătatea. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar ritmul de creştere al  veniturilor din comisioane operaționale, de 15%.

La 30 iunie 2014, soldul creditelor BT era de 19,7 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienți au ajuns la 26,9 miliarde, raportul credite/depozite fiind de 73,50%. Indicator de lichiditate structurală este de 51,5%, mai bun decât media sistemului bancar. În conformitate cu recomandarea BNR, BT a scos în afara bilanţului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile integral acoperite cu ajustări de depreciere. Ca urmare a acestei operaţiuni, au fost scoase în afara bilanţului, în primul semestru, credite cu o valoare brută de 320 milioane lei.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,30% din totalul portofoliului de credite, la sfârşitul semestruluiI 2014, sub media sistemului bancar din România. Soldul total al provizioanelor este de 2,47 miliarde de lei, la 30 iunie 2014, faţă de 2,49 miliarde, la sfârşitul lui 2013, fiind influenţat de operaţiunea de scoatere în afara bilanţului din semestrul I 2014. BT a încheiat primul semestru din 2014 cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generând tranzacții cu 16% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor este de 17,3%.

În ceea ce privește companiile, în cursul semestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 12.400 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 450.000 de lei. Solvabilitatea băncii este de 14,16%, luând în considerare profitul cumulat al primului semestru.
În iunie 2014, BT a primit din partea Fitch Ratings reconfirmarea ratingului ”BB-”, cu perspectivă stabilă, pentru finanțările în valută pe termen lung și ”B” pentru cele pe termen scurt.

Acţiunile BT au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la 1,80 lei/titlu, cu 0,22% peste referinţă. La aceasta cotaţie, capitalizarea băncii se situează la 4,61 miliarde de lei. Cel mai mare actionar al băncii este Banca Europeana pentru Reconstructie şi Dezvoltare, cu 14,61%. Bank of Cyprus şi-a vandut în primul semestru pachetul de 9,9%, pe care-l deţinea din 2009. Totodată, Horia Ciorcilă are 5,1% din acţiuni.

 

Comenteaza