Proprietarii Radisson au preluat activele fondatorului Polus Cluj

Proprietarii Radisson au preluat activele fondatorului Polus Cluj
TriGranit a vândut fostul Polus Center printr-o tranzacție de 220 de milioane de euro | Foto: Vivo

Dezvoltatorul  TriGranit, cel care a construit actualul Vivo Center Cluj, va fi preluat de compania care administrează hotelul Radisson Blu din București.   

Fostul proprietar, miliardarul Sandor Demjan, a decedat în primăvară, la 74 de ani. Revetas, noul proprietar al Radisson Blu, a preluat, în parteneriat cu mai multe fonduri administrate de Goldman Sachs Asset Management (GSAM), dezvoltatorul TriGranit, de la grupul TPG Real Estate, conform Profit

TriGranit a dezvoltat Polus Cluj, vândut în 2006 pentru prețul record de 220 de milioane de euro către Immoeast, actualul Immofinanz, și a intrat într-un parteneriat public privat cu autoritățile din București pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanada, din centrul Bucureștiului, unde acum se discută despre construirea Cartierului Justiției.

TriGranit deține în Europa Centrală și de Est (ECE) active de 173.000 mp, evaluate la 450 de milioane de euro, cele mai importante în Ungaria și Polonia. Revetas estimează că achiziția TriGranit reprezintă oportunitatea de a realiza dezvoltări imobiliare importante în orașele universitare din ECE, combinând experiența Revetas în regiune și a TriGranit ca dezvoltator.

Revetas a preluat în 2017 Radisson București, printr-un parteneriat cu Cerberus Capital Management. Revetas este o companie de investiții în imobiliare cu focus pe ECE. Fondurile prin care GSAM a intrat în tranzacție au o prezență de 20 ani, perioadă în care au investit 27 miliarde de euro. Goldman Sachs este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume.

Proiectele cu Paszkany, trecute pe linie moartă

Demjan trebuia să ajungă la Cluj în iarnă pentru a pune bazele celei mai mari alianțe patronale din ECE, însă nu a mai venit. S-a născut în comuna Berveni (Satu Mare), apoi s-a mutat la Budapesta, unde s-a specializat în turism. 10 ani mai târziu devenea președintele TriGranit care inaugura cel mai mare mall din regiune, WestEnd City Center, iar apoi rețeaua Polus.

El anunța în 2012 că va lăsa o parte însemnată a averii sale, de 615 milioane de euro, conform Top Forbes, pentru acțiuni caritabile. Din 2014 s-a retras treptat din afaceri, motivând vârsta sa înaintată. Demjan a fost cunoscut de-a lungul vremii și ca jucător profesionist de poker. 

În 2007, Demjan și partenerul său local de afaceri Arpad Paszkany tăiau panglica primului complex comercial de mari dimensiuni din Cluj, în urma unei investiții de 140 de milioane de euro. Polus Cluj și Constanța au trecut la grupul austriac Immoeast. Din 2010, acesta a intrat în administrarea EHL Real Estate România, ulterior fiind redenumit Vivo.

TriGranit și-a anunțat în trecut aportul în mai multe proiecte mari în România, cu participarea lui Paszkany: Cartierul Tineretului (510 milioane de euro), Sigma Towers (144 milioane), Riverfront (70 milioane), din Cluj, dar mai ales Esplanada București (1 miliard), toate blocate de criză și de neînțelegerile dintre cei doi parteneri de afaceri. În 2014, TriGranit a revenit pe piața din România, cumpărând Atrium Center Arad și afirmându-și din nou intenția de a investi aici, pentru revânzarea centrelor către investitorii germani. 

Comenteaza