Proprietarul City Plaza și-a făcut companie de management hotelier

Proprietarul City Plaza și-a făcut companie de management hotelier
Experiența de la Cluj va fi valorificată în managementul altor hoteluri din țară | Foto: DoubleTree Cluj

Laurențiu Russo, omul de afaceri clujean care a transformat în Hilton unitatea turistică de 5* lângă Parcul Central, a înființat o companie de management prin care va gestiona mai multe hoteluri din oraș.  

„Pe termen mediu și lung există un potențial semnificativ în industria hotelieră - România începe să prezinte interes pentru investitorii instituționali prezenți în Europa. Dacă facem o comparație cu piața investițiilor în clădiri de birouri, observăm că acolo se semnează contracte de management al spațiului dinainte de deschidere. E normal ca și investițiile hoteliere să se îndrepte în aceeași direcție”, a declarat Andreea Bălaj, director general al Transilvania Trek Cluj (TTC).

Ea are 15 ani experiență în domeniu în România și la nivel internațional, fiind absolventă a London Business School și a școlii hoteliere de la Lausanne. Compania se va adresa proprietarilor și investitorilor din turism. Primul hotel pe care TTC îl deține în portofoliu este DoubleTree by Hilton – City Plaza, urmând să preia un proiect aflat în construcție în oraș și să semneze alte două contracte de management până la finalul anului.

Aceasta acoperă direcțiile de afaceri ale unui hotel, de la stabilirea și implementarea strategiei comerciale la planul de mentenanță a clădirii și facilităților și managementul financiar. Prin semnarea contractului de management, TTC gestionază activitatea din hotel şi îşi asumă răspunderea asupra rezultatelor comerciale şi a normelor legale de funcţionare a proprietăţii.

Proprietarul e informat regulat despre strategia de dezvoltare şi rezultatele înregistrate de hotelul aflat în administrare. Contractul de management se încheie pentru minimum 10 ani, cu opțiuni de extindere de câte cinci ani. Acesta poate fi semnat la începutul investiției, în momentul proiectării sau timpul funcționării hotelului.

Principalele criterii de selecție a hotelurilor sunt destinația în care se află - fiind necesar un potențial de cerere pe tot parcursul anului, poziționarea în cadrul destinației și existența a minimum 40 de camere în cadrul fiecărei unități de cazare.

Potrivit TTC, industria hotelieră din România prezintă oportunități pentru investitori, având în vedere costul redus de împrumut al capitalului necesar, scăderea nivelului de risc perceput pentru investițiile de aici și un randament relativ ridicat comparativ cu restul Europei.

Cele mai mari impedimente pe plan local sunt lipsa infrastructurii care afectează turismul de afaceri și cel de agrement, presiunea pe forța de muncă și lipsa școlilor profesionale din domeniu. TTC este specializată în hoteluri și alte facilități de cazare similare și avea afaceri de 15 milioane de lei în 2018, cu o pierdere de 1,7 milioane, potrivit portalulul financiar Termene.ro.

Asociat principal era Laurențiu Russo (99%), restul fiind deținut de Napoca Trek, Ovidiu Rusu. Russo a cumpărat City Plaza, cu 11 milioane de euro, de la societatea Transilvania Development, după care l-a afiliat rețelei Hilton. Principalii jucători din domeniu din județ erau Pritax Invest (cotă de 13,1%), Cristal Turism (12,4%), Grand Hotel (8,7%), Smav Exim (6,3%), TTC (5,3%).

DoubleTree by Hilton este un portofoliu global cu 500 de hoteluri de lux, pe şase continente. Hilton este unul dintre liderii mondiali în domeniul hospitalităţii. Portofoliul companiei include hotelurile şi staţiunile Hilton, Waldorf Astoria, Conrad, DoubleTree, Tapestry Collection, Embassy Suites, Hilton Garden, Hampton, Tru, Homewood, Home2 Suites, Grand Vacations. 

Comenteaza