Salarii de mii de euro pentru outsourcing în IT la Cluj. Cât rămâne competitiv în faţa ţărilor mai ieftine

Salarii de mii de euro pentru outsourcing în IT la Cluj. Cât rămâne competitiv în faţa ţărilor mai ieftine
Salariile foarte mari din tehnologia informaţiei, generate de orientarea companiilor mari de IT pentru outsourcing în România, nu sunt de natură să îndepărteze interesul în următorii ani, spune unul dintre cei mai vechi antreprenori în domeniu la Cluj, Marcel Borodi. "Asta pentru că avem un avantaj discret, pe care-l constată doar cei care investesc", spune el.

Întrebat câţi ani va mai putea păstra Clujul ritmul creşterii salariilor în IT până când companiile se vor orienta spre alte ţări mai ieftine, Borodi spune că punctul critic a fost deja atins, în urmă cu patru ani.


"Cred că nivelul salariilor a atins un punct critic în 2008; criza nu a diminuat salariile ci doar creşterea lor, dar salariul în sine e doar un indicator al costului. România mai are un avantaj pe care îl exploatează mai greu, pe care-l constată doar cei care investesc", spune Borodi. "E vorba de o creativititate crescută şi o abilitatea lingvistică pe care n-o găseşti chiar în ţările cu care concurăm, cum ar fi Polonia, care are mai multe centre de outsourcing decât România. Dar românii stau mai bine la competenţele lingvistice, care ne fac încă atractivi", spune el.

În consecinţă, adaugă Borodi, un orizont de timp până când România va rămâne competitivă în domeniu ajunge la cel puţin cinci ani, "garantat pentru această industrie". "Dar asta depinde de reinventare. Când masa critică e depăşită, când valoarea e deasupra cantităţii - nu putem concura cu China şi India - cred că România va rămâne competitivă, chiar dacă nu pe outsourcing".

Borodi a înfiinţat în 1991 Net Brinel, compania care în ce priveşte cifra de afaceri este în acest moment cea mai mare din Cluj din sectorul IT, cu 55,8 milioane de lei în 2011.

Comenteaza