Se anunță controale la alimente. Terasele, fast-food-urile și berăriile sunt luate în vizor

Se anunță controale la alimente. Terasele, fast-food-urile și berăriile sunt luate în vizor
| Foto: OLDLICH - Depositphotos.com

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara, în perioada următoare, acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, a anunţat directorul general al instituţiei, Paul Anghel.

Vor fi verificate unităţi de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie-snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii şi berării.

"Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate). De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)", a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul ANPC subliniază că produsele alimentare nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bonul.

De asemenea, consumatorii trebuie să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate), caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare.

"Refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse", a subliniat directorul general al ANPC.

Clienţii ar trebui să verifice şi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat).

În condiţiile în care consumul de lichide este mare în perioade caniculare, consumatorii trebuie să fie atenţi asupra modului de depozitare şi expunere a lichidelor (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare).

"Atragem atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc)", arată Paul Anghel.

Comenteaza