Șeful Liberty Park Cluj: “Vine criza în imobiliare. Va urma sectorul office”

Șeful Liberty Park Cluj: “Vine criza în imobiliare. Va urma sectorul office”

Proprietarul parcului tehnologic de pe platforma Libertatea, Ion Sturza, susține că până la finele anului noua criză se va simți în sectorul imobiliarelor, iar de anul viitor, și în cel al spațiilor de birouri.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Vine criza. Este deja. Noi nu o vedem. Cu câteva săptămâni în urmă am fost invitat la o întâlnire a celor care dezvoltă imobiliare rezidenţial şi am avut impresia că am nimerit la o şedinţă a alcoolicilor anonimi care se convingeau unul pe altul cât de fantastică este piaţa din imobiliare, cum va creşte, că avem necesitate şi că salariile cresc, veniturile cresc şi aşa mai departe.

Mi-am dat seama că trebuie urgent închisă tema imobiliară. Partea de rezidenţiale, din analiza mea, dă semnale de oboseală şi va fi prima victimă. Nu va fi ca în 2008 sau 2010, va fi mai degrabă un soft landing. Lucrurile se vor întâmpla până la sfârşitul anului acesta.

Al doilea sector care este pasibil de aterizare soft este partea de office şi lucrurile se vor întâmpla într-o perspectivă de un an sau un an şi jumătate şi după aceea merge industria şi aşa mai departe", a spus Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, conform Capital.

Omul de afaceri a afirmat că atunci investitorii trebuie să aibă o viziune pe termen lung, cu o parte de finanţare foarte solidă şi să nu depindă nici de banii cumpărătorului şi nici de cei ai băncilor.

Preşedintele companiei de investiţii susţine că sectorul imobiliar este atât de sensibil că şi o modificare de 5% a preţului poate să afecteze semnificativ profitabilitatea unui proiect. Preţurile locuinţelor pe segmentul locuinţelor noi a crescut în primul trimestru al anului 2018 cu doar 1,4% la nivel naţional, piaţa rezidenţială din România intrând într-o fază de încetinire treptată a creşterii preţurilor, conform unui studiu de profil. Sturza este prezent în Top 300 cei mai bogaţi români, cu o avere de 40 milioane de euro.

Are un parc office cu 2.000 de angajați la Cluj

Proiectul Liberty Technology Park (LTP) Cluj, dezvoltat pe 4,5 ha, include cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 mp de spații de birou clasa A. 70% dintre rezidenți sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software și R&D (cercetare și dezvoltare). Parcul tehnologic găzduiește și start-up-uri cu finanțare românească și străină. În LTP lucrează 2.000 de angajați.

 

LTP, ce reimaginează fostul activ al fabricii Libertatea, a fost lansat în 2013 și a spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de 15 milioane de euro. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital, sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza.

 

Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenților sunt companii IT: Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development, Luminos Software, Voquz, SmartUp.

 

Activează și companii din zona serviciilor conexe: GTS Telecom, Arvato Bertelsmann, KPMG, Regal Beloit, Impact Hub, Wörwag Pharma, Medicover, Liberty Fitness. Parcul tehnologic găzduiește și acceleratorul Spherik, precum și start-up-uri, printre care Planable, SuppOffice, Primul Medic.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza