Siemens dă afară 8.000 de oameni în lume, dar face angajări la Cluj

Siemens dă afară 8.000 de oameni în lume, dar face angajări la Cluj
Fabricile și centrele Siemens din Transilvania fac în continuare angajări

Grupul german din care face parte cel mai mare chiriaș al parcului tehnologic de pe fosta platformă Libertatea din Cluj va opera restructurări masive pentru a reduce costurile și a crește profitabilitatea. Totuși, la centrele sale din Cluj-Napoca și Brașov se fac angajări.

Cele mai multe restructurări de posturi de la divizia Siemens Energy, dintre cele 7.800 estimate, adică 8,5% din forța sa de muncă la nivel global, vor fi până în 2023. "Piața energiei trece printr-o schimbare majoră, ceea ce ne oferă oportunități, dar aduce și provocări importante. Vom lua aceste măsuri în cel mai responsabil mod din punct de vedere social", a afirmat directorul general Christian Bruch, conform Profit.

Siemens a anunțat, în 2019, separarea diviziei de gaze naturale și electricitate (Gas and Power) în vederea listării la bursă. Noua companie, Siemens Energy, care produce turbine cu gaz și sisteme de transmisie, are 90.000 de angajați. 

În România, grupul avea, înainte de separarea diviziei, 700 de angajați, iar 150 lucrau la divizia de gaze și electricitate. Separarea diviziei a avut loc la un an după listarea diviziei din domeniul sănătății Healthineers, operațiune prin care Siemens a atras 4,2 miliarde de euro de la investitori.

Grupul german are în România 2.200 de angajați, fiind prezent în țară cu patru fabrici, în Sibiu și Buziaș, precum și patru centre de cercetare-dezvoltare, în Cluj-Napoca, București, Brașov. În România grupul a trecut printr-un proces de separare, diferențiind divizia de gaze naturale și electricitate și redenumind-o Siemens Energy.

Siemens este cel mai mare chiriaş al parcului industrial Liberty Technology (LTP), din Cluj-Napoca. Centrul de la Cluj al concernului german s-a deschis printr-o investiţie de 4,5 milioane euro. Parcul tehnologic de pe locul fabricii Libertatea a fost preluat acum trei ani, de către compania imobiliară White Star, de la Fribourg Development, deținută de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. 

În Ardeal se fac angajări

Totuși, în ianuarie, compania anunța noi locuri de muncă puse la bătaie atât în centrele de cercetare-dezvoltare din România, cât și la fabrica din Sibiu. "Echipele noastre R&D din Cluj și Brașov caută colegi noi. Aici activitatea centrelor R&D este reprezentată de echipele Siemens Advanta Development și Siemens Technology. Oameni de știință, programatori și ingineri lucrează împreună pentru dezvoltarea de soluții inovatoare în domeniile electrificării, automatizării și digitalizării", menționau oficialii locali ai Siemens. 

Comenteaza