Clujul, abonat la tramvaie “made in Romania”

Clujul, abonat la tramvaie “made in Romania”

Municipiul Cluj-Napoca are printre cele mai mari comenzi din România pentru tramvaiele fabricate la uzina Astra Vagoane Călători (AVC) Arad, sub licență Siemens. 

Valer Blidar, proprietarul Astra, susține că în țara noastră există numai câteva tramvaie moderne, în contextul în care la nivel european este un mijloc de transport în comun care câştigă puternic teren, potrivit ZF. „În România circulă doar câteva tramvaie noi, în condiţiile în care pe plan local sunt necesare 1.000-1.100 de tramvaie, însă circulă acum mai puţin de 20“.

Astra a cumpărat o licenţă de fabricaţie de la Siemens și poate produce tramvaie cu 2-6 vagoane, de 18-54 m lungime, cu podea complet coborâtă şi aer condiţionat. „În Arad circulă de peste șase ani tramvaiul Imperio. Am livrat şi către Cluj, care a contractat 24 de tramvaie, Oradea, cu 20, Arad, cu 28, Galaţi cu 18.

Toate acestea sunt în producţie în diferite stadii. Noi producem 80% din tramvai în România, dar ca valoare procentul este mai mic deoarece firmele din Vest ne vând componente foarte scumpe şi căutăm să asimilăm în ţară.Tracţiunea, care include electronica industrială şi pe care o importăm, căutăm să o asimilăm în ţară.

Am cumpărat pachetul majoritar de la o firmă de profil axată pe acest domeniu. În mai puţin de un an vom putea produce tracţiunea în ţară. Acest lucru ne-ar reduce costurile, ar creşte şi industria românească“, a spus oficialul AVC. Societatea desprinsă din fosta Întreprindere de Vagoane Arad a avut afaceri de 67 de milioane de lei în 2018.

Comenteaza