Societatea de construcții a familiei Bene, executată silit de un creditor italian

Societatea de construcții a familiei Bene, executată silit de un creditor italian
Omul de afaceri Ioan Bene (centru) se află acum sub libertate supravegheată în Italia | Foto: Presa Locală
Societatea de construcții a familiei Bene, executată silit de un creditor italian
Societatea de construcții a familiei Bene, executată silit de un creditor italian

Tribunalul Comercial Cluj (TCC) a respins cererea de intrare în concordat preventiv formulată de societatea Napocamin, controlată de familia omului de afaceri Ioan Bene.

“Înfiinţată în decembrie 2002, Napocamin Cluj-Napoca este unul dintre constructorii importanţi din zonă, chiar dacă obiectul principal de activitate constă în extracţia pietrişului şi nisipului, extracţia argilei şi caolinului”, consemnează portalul insolvențelor Supervizor.

“La finalul lunii martie a acestui an, după ce a pierdut patru procese de încuviinţare executare silită intentate de un creditor italian, Napocamin s-a gândit să apeleze la legea 85/2014, dar nu în sensul de a-şi declara insolvenţa, ci a optat pentru varianta concordatului preventiv. Numai că TCC a respins cererea – dosar nr. 321/ 1285/ 2019.

Deşi avea posibilitatea să atace sentinţa cu apel, Napocamin a preferat să depună o nouă cerere de intrare în concordat preventiv, aceasta fiind înregistrată pe 2 mai 2019 – dosar nr. 413/ 1285/ 2019. Instanţa clujeană încă nu a stabilit primul termen de judecată”, conform Supervizor.

Legea concordatului preventiv oferă posibilitatea debitorului a cărui întreprindere traversează o criză financiară care ar putea fi remediată să ceară creditorilor şansa de a se redresa, evitând procedura reorganizării judiciare, greoaie şi anevoioasă şi care de cele mai multe ori eşuează sau nu duce la rezultatul scontat.

Concordatul preventiv este un contract încheiat între debitor şi creditorii care deţin cel puţin două treimi (2/3) din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, în baza căruia debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor creditorilor împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea acestuia.

De această măsură ar putea beneficia persoanele care coordonează o întreprindere aflată în dificultate financiară, fără a fi în stare de insolvenţă. Nu pot beneficia de această procedură debitorii condamnaţi pentru infracţiuni economice, ori împotriva cărora s-a început deja procedura falimentului, ori care au mai beneficiat într-o perioada anterioară de măsura concordatului preventiv. 

Societatea clujeană avea afaceri de 58 de milioane de lei și un profit de numai 0,1 milioane, precum și 215 angajați în anul 2017, potrivit Termene.ro. Raluca Valeria Bene deținea 99% din părțile sociale, restul fiind deținut de Mădălina Raluca Bene și de Panpetrol Căpușu Mare, iar administrator era Virgil Radu Pop.

Din grupul controlat de familia Bene mai fac parte firme precum Ben & Ben, Ben & Ben Company, Construdava, Construdava Subcontractor, Unirea. Alți asociați ai acestor firme sunt Daniel Bene, Alexandra Bene sau Mirela Bene.  

Ioan Bene, condamnat de Curtea de Apel Cluj la trei ani şi opt luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, îşi execută pedeapsa în Italia, în stare de libertate supravegheată. El este cercetat şi în alt dosar pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani.

Comenteaza