Startup-urile din Cluj pot primi finanțare de 50.000 de euro cu cedarea unei cote din firmă

Startup-urile din Cluj pot primi finanțare de 50.000 de euro cu cedarea unei cote din firmă
Programul de accelerare a afacerilor de tehnologie are loc la Cluj și la București | Foto: Techcelerator

GapMinder, fond de investiții de 36 de milioane de euro, se află în plin proces de selecție a startup-urilor din etapa a treia a programului Techcelerator, care are loc la Cluj-Napoca și la București.

Techcelerator este primul program de acest tip din România care susține și financiar companiile de tehnologie aflate la început de drum, cu ajutorul partenerului strategic GapMinder, cofinanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Startup-urile care vor fi selectate pentru a intra în a treia serie a programului Techcelerator vor beneficia de o primă rundă de investiții de 50.000 de euro din partea GapMinder în schimbul unei cote de acțiuni din companie, urmată de notă convertibilă la scurt timp. GapMinder a atins recent pragul de 36 de milioane de euro ca dimensiune a fondului.

"Într-un an am reușit să atragem noi investitori și o sumă suplimentară de 10 milioane de euro, cu ajutorul cărora avem acum o dimensiune a fondului de 36 de milioane şi sperăm să ajungem la 40 de milioane până la jumătatea acestui an. Acordăm fonduri inițiale de 50.000 de euro pentru fiecare dintre startup-urile pe care le vom selecta pentru a treia rundă a Techcelerator, pe care le putem suplimenta cu 50.000 - 100.000 de euro în funcție de performanțele companiilor din timpul programului. Față de cele cinci investiții deja făcute în companii la nivel de seed şi seria A, în perioada următoare avem în atenție și alte business-uri aflate la acest nivel de dezvoltare pentru investiții cu un prag mult mai ridicat", a declarat Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder.

Techcelerator vizează companii aflate cel puțin în faza Minimum Viable Product (MVP), cu o structură solidă a echipei, soluții de impact pe piață și tehnologii inovatoare. Dintre aplicanții pentru a treia rundă a programului, 15% au soluții din zona MedTech, respectiv PropTech (inclusiv case inteligente), 13% vizează FinTech, 11% Retail / E-commerce, Social Engagement 9%, Marketing Automation 8%, AgriTech & Food 6%, HR Tech 6%, EduTech 5%, dezvoltare de software 5%, CleanTech & energie 3%, gaming 2%, securitate cibernetică 1%.

Companiile selectate pentru noua rundă de accelerare vor beneficia și de implicarea partenerilor Banca Transilvania, Globalworth și EY Romania care se vor concentra în mod special pe trei direcții specifice: FinTech, PropTech și Digital Transformation & Automatization).

GapMinder este un fond de investiții menit să ofere capital pentru companiile în stadiu incipient, dar cu potențial de creștere și pentru dezvoltarea IMM-urilor de tehnologie aflate în fază de expansiune atât la nivel local, cât și internațional. Fondul de investiții pune accentul pe tehnologie și servicii, diversificarea sectorială, obiective orientate spre produs, respectiv echipă.

GapMinder investește în companii în prima fază de investiții (serie A), seed și pre-seed (accelerare). Partenerii Fondului au o abordare directă ca investitori, sporind creșterea organică a companiilor prin implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă, disciplina financiară și susținerea managementului.

Techcelerator este un program de accelerare care se adresează startup-urilor românești de tehnologie. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este primul accelerator din România care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de (pre)accelerare.

 

Comenteaza