Studiu UBB: Un clujean din patru a avut contractul de muncă suspendat din cauza COVID-19 / Pandemia a decimat peste 3.400 de locuri de muncă la Cluj

Studiu UBB: Un clujean din patru a avut contractul de muncă suspendat din cauza COVID-19 / Pandemia a decimat peste 3.400 de locuri de muncă la Cluj
cluj panorama

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a prezentat astăzi, într-o conferință de presă desfășurată online, un studiu care arată impactul pandemiei asupra economiei Clujului.

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, și conf. univ. dr. Norbert Petrovici au prezentat rezultatele studiului realizat de cercetătorii UBB de la Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor cu privire la dinamica economiei pre-pandemie și impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei municipiului Cluj-Napoca și a Zonei Metropolitane Cluj.

„Ne aflăm într-o perioadă foarte importantă pentru că urmează noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, astfel încât de modul în care ne pregătim pentru a accesa resursele financiare va depinde bunăstarea noastră în următorii ani.

Am gândit acest Centru Interdisciplinar pentru Știința Datelor pentru a veni și în sprijinul comunității, iar prima acțiune majoră, cu implicații pentru toată lumea, este analiza comprehensivă pe care acest Centru a realizat-o asupra datelor care țin de economia Clujului în ultimul deceniu, cu impact ulterior mai larg asupra Zonei Metropolitane Cluj”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David.

Până la sfârșitul lunii mai 2020, la Cluj-Napoca au dispărut 3.437 locuri de muncă, ceea ce înseamnă o scădere de 1,4% a numărului de salariați. La nivel județean, pierderea a fost de 4.126 locuri de muncă.

Astfel, potrivit analizei UBB, 1 din 4 salariați din județul Cluj a avut contractul suspendat în contextul pandemiei: până în luna iulie au fost suspendate 77.450 de contracte în regim de urgență.

„Clujul, în această perioadă, a fost puternic afectat de pandemie din punct de vedere economic, dar se pare că a răspuns pozitiv și a revenit repede. Deoarece are mulți salariați, 1 din 4 oameni din Cluj a fost afectat de pandemie, având contractul suspendat, față de 1 din 5 la nivel național. Apogeul acestei perioade a fost în luna aprilie, în plină stare de urgență”, a declarat conf. univ. dr. Norbert Petrovici, coordonatorul studiului.

55.809 este numărul maxim de salariați în șomaj tehnic la Cluj, cifră care a fost atinsă în luna aprilie, când România se afla sub stare de urgență.

„Zonele care și-au revenit cel mai bine au fost cele care n-au fost afectate în niciun fel, dacă pot să spun așa. De exemplu, domeniul IT-ului n-a fost deloc atins de problemele generate de noul coronavirus”, a menționat Norbert Petrovici.

Potrivit studiului, IT&C este sectorul economic cel mai important al Zonei Metropolitane Cluj, în care lucrează 25.843 de angajați.

Cele mai afectate domenii de pandemie

Din totalul de contracte de muncă suspendate în perioada stării de urgență, în județul Cluj serviciile reprezintă 34%, industria 31%, iar comerțul 18%.

77.450 de contracte au fost suspendate pentru salariați distincți, în perioada martie-mai 2020. Cele mai multe contracte afectate de pandemie au fost în sectorul ospitalitate, un număr de 11.286.

67% din contractele suspendate în județul Cluj provin din municipiul Cluj-Napoca. La această oră, în Cluj-Napoca, din cauza pandemiei, mai sunt suspendate 5.756 de contracte de muncă.

Studiul a fost realizat de către UBB prin Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor, cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, iar rezultatele sale trebuie să stea la baza unor decizii strategice și de politici publice. 

Prezentarea studiului realizat de Norbert Petrovici, Codruța Mare (autori) Darie Moldovan (inginer date) poate fi consultată AICI.

Comenteaza