Studiul tranzacțiilor imobiliare reale din Cluj, extins și pentru închirieri

Studiul tranzacțiilor imobiliare reale din Cluj, extins și pentru închirieri
Evaluatorul clujean propune extinderea studiului imobiliar la nivel național | Foto: Strategic Events

Singurul studiu din România bazat pe date reale înregistrate în contractele de vânzare-cumpărare, realizat la Cluj-Napoca, este pe cale de a fi extins și pentru cele de închiriere, în parteneriat cu Administrația Financiară. Adrian Vascu, fondatorul Veridio, compania de evaluare care îl efectuează, îl vede generalizat la nivel național.

“Vom continua să realizăm anual acest studiu pentru Cluj. Ne dorim foarte mult ca şi alte primării din România să facă acelaşi lucru, prin contaminare de la exemplul existent. Nu este exclus ca acesta să poată fi realizat şi generalizat pe baza unei reglementări izvorâte de la Ministerul Dezvoltării.

Aş mai dori să extindem studiul şi cu informaţiile legate de chiriile practicate pe piaţa imobiliară locală, doar că aceste informaţii nu există la primărie, ci la Administraţia Financiară. Sper ca sistemul informatic să fie unificat între cele două instituţii locale, astfel încât toate informaţiile legate de un contribuabil să se regăsească în acelaşi loc”, a menționat Adrian Vascu, directorul Veridio, citat de Bursa.

“Tot pentru viitor mă mai gândesc că ar fi util ca declararea imobilelor să poată fi realizată de către contribuabili şi online sau utilizând unele terminale amplasate în sediul primăriilor, astfel încât să mai degreveze personalul existent care trebuie să culeagă informaţii de pe suport de hârtie în varianta electronică. Ar creşte şi productivitatea şi acurateţea informaţiilor şi ar reduce înghesuiala de la ghişee.

Nu în ultimul rând, odată ce primăriile deţin aceste informaţii, să existe o posibilitate de fructificare a acestora, chiar contra-cost, de către persoanele interesate, respectând cerinţele de protecţie a datelor personale şi poate chiar pe baza unui act normativ specific.

Această variantă poate reprezenta inclusiv o sursă de finanţare a autorităţilor locale. Transparentizarea aduce credibilitate, încrederea creşte volumul tranzacţiilor, predictibilitatea face investiţiile mai probabile, cererea creşte epuizarea stocurilor, prin urmare toate părţile au de câştigat”.

Studiul pieţei imobiliare din Cluj-Napoca este realizat anual de către Veridio pe baza datelor furnizate de primărie, începând din 2014, având ca obiectiv transparentizarea şi reprezentarea segmentată a preţurilor imobiliare pentru cumpărători, dezvoltatori şi evaluatori.

Totul a plecat de la o întâlnire consultativă organizată de municipalitate în 2011, la care au fost invitaţi profesionişti din mai multe domenii, pentru a identifica modalităţi de creştere economică locală.

Propunerea de a folosi informaţiile deţinute de primărie pentru transparentizarea pieţei imobiliare a fost acceptată. Veridio este o companie de consultanţă cu sediul în Bucureşti, cu experienţă în realizarea de evaluări şi verificări ale evaluatorilor.

Comenteaza