Timișoara și Bucureștiul întrec Clujul în topul clădirilor "verzi"

Timișoara și Bucureștiul întrec Clujul în topul clădirilor "verzi"
Complexul de clădiri The Office are al treilea punctaj BREEAM din România | Foto: Anca Scutelnicu

Timișoara are cele mai "verzi" clădiri de spații de birouri pe variantă de certificare BREEAM din țară, în competiție cu capitala, unde domină certificarea LEED. 

Piața imobiliară locală, în special segmentul de spații de birouri, s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani din punctul de vedere al sustenabilității, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanță energetică cât mai ridicate, cât și pe implementarea de noi tehnologii sau pe crearea unui mediu de lucru atractiv angajaților.

Obținerea unei certificări sustenabile după normele BREEAM și LEED a devenit o practică obișnuită, conform Wall Street. Ultimul astfel de proiect care a obținut una dintre cele două certificări a fost clădirea de spații de birouri Vox Technology Park din Timișoara (BREEAM cu ratingul excelent și un punctaj de 86,7%), ceea ce plasează orașul de Bega în competiție cu capitala după sustenabilitatea clădirilor noi.

În ultimele două decenii, mai multe programe de certificare a sustenabilității clădirilor au apărut la nivel global, care încearcă să ofere o definiție a ceea ce înseamnă o clădire "verde". Astfel de programe sunt BREEAM (utilizat preponderent în Europa), CASBEE (Japonia), Green Star (Africa de Sud) și LEED (America de Nord).

Proiectele de birouri dezvoltate în România care au obținut niveluri ridicate de certificare sustenabilă (BREEAM Excellent și LEED Platinum) nu sunt  mai prejos comparativ cu proiectele din Praga, Varșovia sau Budapesta, oferind soluții inovatoare de reducere a consumurilor de energie: pompe geotermale (Oregon Park), panouri solare (The Mark) sau stații de încărcare a mașinilor electrice. 

Top BREEAM România

  1. VOX Technology Park (Timișoara) 86,70%
  2. ISHO I (Timișoara) 83,28%
  3. The Office (Cluj-Napoca) 82,09%
  4. Oregon Park (București) 80,19%
  5. The Mark (București) 79,30%

TOP LEED România

  1. The Bridge (București) Platinum
  2. Globalworth Tower (București) Platinum
  3. Orhideea Towers (București) Platinum
  4. Openville UBC 2 (Timișoara) Gold
  5. Campus 6 Clădirea 1 (București) Gold
Comenteaza