Uleiurile de Luna, premiate în Marea Britanie. “Au miros de fân cosit, gust de gălbenele”

Uleiurile de Luna, premiate în Marea Britanie. “Au miros de fân cosit, gust de gălbenele”
Produsele presate la rece fabricate la Cluj au devenit cunoscute în toată lumea

Uleiurile de floarea soarelui, rapiţă şi nucă Luna Solai şi De la Luna, realizate de compania clujeană Taf Presoil, au fost premiate cu câte o stea de aur la Great Taste Awards (GTA), o prestigioasă competiție internaţională organizată în Marea Britanie şi dedicată produselor alimentare şi băuturilor.

Uleiurile produse de Taf Presoil şi comercializate sub cele două branduri sunt realizate exclusiv din materie primă locală, conform Modern Buyer. Firma de familie produce anual o cantitate de 100.000 de litri de ulei. Luna Solai, fabricat prin tehnologia presării la rece, este un produs natural, obţinut din seminţe alese cu grijă, nesupuse tratamentelor termice sau chimice.

Uleiurile astfel procesate păstrează bogăţia de elemente nutritive, vitamine, minerale conţinute de seminţele din care sunt făcute. Recunoscut ca simbol al excelenței de către consumatori și retaileri, Great Taste premiază mai presus de orice gustul. Din juriu au făcut parte 144 de critici culinari, bucătari, chefi, proprietari de restaurante, producători și comercianți, dar și jurnaliști specializați în gastronomie, având cele mai educate gusturi din lume.

Aceștia evaluează calitatea ingredientelor și maniera în care producătorul a reușit să le pună în valoare, dar mai presus de orice caută gusturi excepționale. Great Taste este o recunoaștere a calității râvnită de producătorii mari și mici, o medalie de onoare și un indicator de excelență a gustului produselor.

Juriul a analizat în acest an 12.777 de produse, provenite din 106 țări. Dintre ele, 205 au primit 3 stele, 1.294 - 2 stele, iar 3.818 - 1 stea. Stelele Great Taste sunt o recunoaștere a calității râvnită de producătorii mari și mici, o medalie de onoare și un indicator de excelență a gustului produselor.

Obținerea unui premiu Great Taste poate crea noi oportunități pentru producători ce devin punct de interes pe harta gastronomică a lumii. Simbolul Great Taste este garanția că produsul a fost testat într-un proces riguros și independent și că aspectul cel mai important al produsului nu este modul de ambalare sau o strategie de marketing bună, ci gustul.

Great Taste a luat naștere în 1994, fiind organizat de către Guild of Fine Food (Breasla Mâncărurilor Fine), și a jurizat 158.000 de produse în ultimii 27 de ani. Fiecare produs este degustat în “orb” de către o echipă de jurați dedicați identificării celor mai rafinate gusturi, fie că este vorba de alimente sau băuturi, indiferent de brand sau modul de ambalare.

Uleiul de rapiță, în viziunea juriului GTA

“Miros dulce, de fân proaspăt cosit, de culoarea paielor, galben-auriu. Gust ce oferă o senzație mătăsoasă, cu note subtile de arahide - moale și fin. Galben intens, de culoarea gălbenelelor, cu miros de fân, paie și varză proaspătă. Corpolent și mătăsos, cu o onctuozitate extrem de bogată și cu note subtile de arahide. Cu un gust fin, este un ulei cu un profil de o neutralitate elegantă și o dulceață sofisticată”.

Interpretarea Stelelor Great Tast

3 stele: Alimente extrem de gustoase – 1,5% dintre produse primesc acest calificativ 
2 stele: Deasupra și peste măsură de gustos – 10% dintre produse primesc acest calificativ
1 stea: Alimente ce au o savoare fantastică – 30% dintre produse primesc acest calificativ

Comenteaza