Vor hale și depozite la Cluj și Timișoara, dar angajații disponibili sunt în Moldova

Vor hale și depozite la Cluj și Timișoara, dar angajații disponibili sunt în Moldova
Vor hale și depozite la Cluj și Timișoara, dar angajații disponibili sunt în Moldova
Vor hale și depozite la Cluj și Timișoara, dar angajații disponibili sunt în Moldova

O treime din cererea națională de spații industriale este pentru Cluj. Cea mai atractivă zonă pentru piața de spații de depozitare, în afara capitalei, este regiunea de vest a țării, din punctul de vedere al cererii, al distanței față de punctele vamale și al parcurilor industriale existente, conform unui studiu realizat de consultantul imobiliar Colliers International Romania (CIR).

În primul trimestru au fost închiriați 73.000 mp de spații industriale și logistice moderne, din care două treimi în București, iar restul, în zone din vestul țării. Pentru realizarea studiului au fost alese 30 de orașe din România, judecate din prisma atractivității pentru activitățile de depozitare și pentru cele de producție.

Au fost folosiți mai mulți indicatori: distanța față de punctele vamale, forța de muncă (salariile, vârsta, potențialul neutilizat), calitatea transportului local, parcurile industriale existente. Bucureștiul nu a fost considerat ca un criteriu în sine: având în vedere ponderea semnificativă pe care o are în consumul privat la nivel național, s-ar fi aflat cu siguranță pe primul loc pentru spații de depozitare.

Depozite cât mai aproape de graniță

Orașele cu cea mai mare suprafață a parcurilor industriale, administrate în cea mai mare parte de către autoritățile locale, sunt Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea și Sibiu. Localitățile din care tranzitul către punctele vamale principale (Nădlac, Borș, Giurgiu) este cel mai scurt sunt Arad, Timișoara, Alba-Iulia, Oradea, Sibiu. Cea mai mare disponibilitate a forței de muncă se regăsește în orașe din zona Moldovei și din sudul țării: Iași, Suceava, Craiova, Bacău, Galați.

„Zonele centrale și vestice din interiorul arcului carpatic sunt, în general, cele mai atractive pentru companiile care au legături comerciale cu Europa Occidentală. Posibilii angajați se află, însă, în alte zone ale țării, iar România se confruntă și cu o mobilitate internă destul de redusă a forței de muncă.

Doar județele Iași și Suceava au împreună a șaptea parte din totalul persoanelor angajabile la nivel național. Reforme structurale care să sporească rata de activitate a populației și două autostrăzi pe axele nord-sud/est-vest ar putea duce la o creștere economică explozivă și de durată”, a declarat Silviu Pop, șeful departamentlui cercetare din cadrul CIR.

Magazinele online își ridică propriile centre de depozitare

Apetitul pentru dezvoltări industriale în vestul țării este influențat de cererea crescută din această zonă. Suprafața închiriată în primul trimestru a fost de 73.000 mp de spații logistice moderne, cea mai mare cerere fiind înregistrată în capitală – 66%, iar restul de 34% în Cluj-Napoca (22%) și Timișoara (12%).

Cu toate că activitatea de închiriere a fost mai scăzută față de cea din aceeași perioadă din 2017, există elemente care să susțină un optimism moderat până la finalul anului, iar cererea de spații industriale moderne să accelereze. Se va accentua tendința chiriașilor, mai ales din zona de retail, și a comerțului online, de a dezvolta propriile spații de depozitare, din care unele pot fi ulterior subînchiriate.

În ceea ce privește chiriile, punctul de plecare s-a menținut la 4 euro/mp în zona Bucureștiului. Conform datelor CIR, rata scăzută de neocupare, cererea din partea chiriașilor și majorarea costurilor cu forța de muncă cu peste 10% vor pune presiune asupra chiriei cel puțin pentru următoarele trimestre. Colliers este unul dintre liderii globali în consultanța imobiliară, cu 12.000 specialiști în 69 de țări.

Comenteaza