Cum rămâne cu CAS?

Cum rămâne cu CAS?
Astăzi, la solicitarea Alianței Creștin Liberale, este convocată o sesiune parlamentară extraordinară, în scopul de a fi votată Legea de reducere a CÂȘ, retrimisa Parlamentului de către președintele Traian Băsescu. Această lege este inițiată politic de către PNL. Ea a fost introdusă în programul de guvernare USL la insistență liberalilor și, cu mare întârziere, tot la insistență liberalilor, a fost trecută prin Parlament. Din păcate, nu în cea mai bună formulă.

Reducerea contribuției de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale are drept efect o povară fiscală mai mică suportată de către societățile comerciale. Scăderea acestui bir nu influențează direct, ci doar indirect bugetul cetățeanului. Dar este de natură să impulsioneze producția și să stimuleze creșterea numărului de angajați. Pe de altă parte, acest act normativ trebuia să fie promulgat și să își producă efectele cu cel puțin un an mai devreme. Este de precizat, de asemenea, că Guvernul Ponta a omis să facă un lucru esențial. Și anume că, în spatele acestui act normativ, să prezinte calculele necesare, din care să rezulte că reducerea este sutenabila. Cu alte cuvinte, că există venituri ale statului care pot susține reducerea CÂȘ. Numai în acest fel este posibil că legea să-și producă efectele pe termen, teoretic, nelimitat. Prin urmare, să nu se renunțe la aplicarea actului normativ din mijloace de fonduri. Sau să nu se ajungă cumva în situația de nedorit că, în căutare de bani, Guvernul Ponta să împovăreze populația sau societățile comerciale cu noi biruri. Pentru că, în această eventualitate, nu s-ar câștiga nimic. Dimpotrivă. Și, în fine, actul normativ, așa cum a fost el prezentat Parlamentului de către Guvern, prezintă o particularitate care îl face unic în istoria recentă a legislației. Aplicarea reducerii CÂȘ este condiționată de îndeplinirea parametrilor conveniți cu Fondul Monetar Internațional. Prin urmare, oricând, Guvernul Ponta are posibilitatea să facă inaplicabilă legea.

Toate argumentele de mai sus ne îndreptățesc să considerăm că, de fapt, Guvernul Ponta, confruntat cu apropiatele alegeri, a acceptat să mimeze promovarea unei legi populare, dar fără a avea cu adevărat intenția să o aplice. Și nu este mai puțin adevărat că președintele Traian Băsescu a respins legea sub pretextul nesustenabilitatii ei, invocând faptul că Guvernul Ponta a fost incapabil să prezinte calculele care să susțină, sub aspect financiar, reducerea CÂȘ. Respingând legea, chiar și motivat, președintele Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să fie în conivență cu intențiile reale ale guvernului socialist, care nici el nu dorește, de fapt, reducerea CÂȘ. Până la urmă, este treabă Guvernului Victor Ponta, care are în mână toate instrumentele necesare, să elaboreze în așa fel bugetul pe anul 2015, încât să identifice fondurile necesare pentru compensarea reducerii CÂȘ. Acest ping-pong guvern-președinție a întârziat neîngăduit de mult aplicarea legii și riscă, dacă opoziția nu ar fi convocat o sesiune extraordinară, să amâne reducerea CÂȘ până la calendele grecești.

Această este miză evenimentului parlamentar de astăzi. Va fi sau nu înregistrată o prima victorie de marca a opoziției? Dacă da, cei care vor ieși în câștig vor fi cetățenii și mediul de afaceri. Dacă nu, se va dovedi încă o data cât de nociva este politică populistă și duplicitară a regimului socialist condus de Victor Ponta.

Comenteaza