Fără impozit pe venit pentru absolvenţii de IT care lucrează într-o companie de profil

Fără impozit pe venit pentru absolvenţii de IT care lucrează într-o companie de profil
Absolvenţii facultăţilor de IT vor beneficia de scutirea impozitului pe venit atunci când se angajează într-un departament de informatică al unei firme sau companii IT care are ca obiect de activitate "crearea de programe pentru calculator". Dacă până acum doar cei care terminau studiile la o anumită specializare beneficiau de acest privilegiu, modificările legistlative schimbă acum radical situaţia.

Absolvenţii de facultăţi cu profil IT din România vor putea beneficia, de acum încolo, de scutirea de la impozitul pe venit atunci când se angajează într-un departament de software al unei firme/companii IT. Potrivit unei modificări aduse unui ordin de ministru (mai exact ordinul nr. 217/4172/1348/835/2015, care a fost aprobat de Guvern și publicat, pe 30 iulie 2015, în Monitorul Oficial) companiile în cauză pot angaja sau reîncadra unii angajaţi existenţi în categoria celor pentru care nu se plăteşte impozitul pe venit de 16%.

"Intrarea în vigoare a acestui ordin reprezintă o intrare în normalitate, prin eliminarea unei discriminări existente la nivelul absolvenților de facultăți cu profil informatic, dar care au avut, până acum, „ghinionul" să nu fie încadrați în specializarea <<potrivită>>", explică deputatul PSD Aurelia Cristea, care a iniţiat acest proiect legislativ.

De altfel, demersurile pentru finalizarea acestei modificări au început la Cluj-Napoca, după ce deputatul a primit mai multe solicitări din partea unor tineri clujeni. " Este o problemă care mi-a fost semnalată de acum un an și jumătate, chiar de niște tineri absolvenți ai unei facultăți de profil din Cluj, acest cluster IT al României, orașul fanion al țării din punct de vedere al industriei informatice. Despre această inechitate am aflat chiar de la cei afectați: acum un an și jumătate, la cabinetul meu parlamentar au venit în audienţă un grup de tineri absolvenți ai Universității Tehnice din Cluj, specializarea Telecomunicații, în prezent angajați ai unei mari companii internaționale de tehnologie și inginerie. Ei mi-au semnalat o deficienţă în legislaţie care provoacă inechitate, defavorizează o parte a viitorilor lucrători în domeniul IT: din cauza schimbării denumirii specializărilor, unii absolvenţi nu mai pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit, aşa cum se întâmplă în cazul altor colegi de-ai lor.Este o problematică pe care am urmărit să o rezolv atât prin mijloacele de care am dispus în calitate de deputat, cât și de ministru pentru Dialog Social. A durat mai mult decât mă așteptam, dar am reuşit", a declarat Aurelia Cristea.

Până acum, era nevoie de o diplomă la una dintre cele 12 specializări aprobate în acea Anexa ordinului anterior (Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, Contabilitate și Informatică de Gestiune, etc), însă, prin noul ordin, acest criteriu se elimină definitiv. Astfel, dacă iniţial doar absol¬venţii câtorva facultăţi puteau bene¬ficia de scutirea de impozit, în prezent nu mai contează specializarea facultăţii absolvite.

Pentru a nu mai plăti impozit pe venit, absolvenţii facultăţilor de informatică trebuie să ocupe funcţia de administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice sau programator de sistem informatic.

Comenteaza