Românii nu prea intră prin biblioteci! Câți dintre români recunosc că nu au citit niciodată vreo carte
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Apr 2023, 11:44
- Educaţie
- Ascultă știrea
Un studiu Eurostat a dezvăluit cât timp acordă lecturii zilnic românii care au obiceiul de a citi și câți recunosc că nu au citit niciodată vreo carte.
Doi oameni de știință români au explicat care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le are cititul. Conform acestora, lectura poate reduce nivelul de stres și stimulează creierul.
Cercetătorii spun că cei care au învățat să citească au un volum mai mare de materie cenușie în mai multe arii din lobul temporal și parietal. Aceștia spun că aria pentru forma vizuală a cuvintelor este una vizuală de asociație.
„Se numește ipoteza reciclării neuronale și spune că o parte din circuitele vizuale deja specializate pentru recunoașterea obiectelor se respecializează pentru recunoașterea cuvintelor atunci când învățăm să citim.
Sunt studii care sugerează că în cazul persoanelor care nu au învățat niciodată să citească, această arie se specializează pentru altceva, de exemplu, pentru recunoașterea fețelor”, a explicat cercetătorul în neuroștiințe Simina Pițur, potrivit Playtech.
Specialiștii susțin că este nevoie doar de șase minute de lectură pe zi pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68%.
Câți români recunosc că nu au citit niciodată vreo carte
Conform rezultatelor unui studiu Eurostat, 35% dintre români recunosc că nu au citit niciodată vreo carte și doar 16% spun că citesc lunar. Dintre cei care obișnuiesc să citească, cei mai mulți acordă mai puțin de cinci minute pe zi lecturilor.
„Înainte de Revoluție stăteam chiar foarte bine, pentru că nu aveam altceva de făcut. După Revoluție a fost explozia asta de stimuli veniți din toate direcțiile, care au distras atenția, și mai ales televiziunea, mass-media și internetul au marginalizat cu totul citirea cărților”, a explicat sociologul George Butunoiu.