Vacanţă în curtea şcolii. Reguli de acces

Vacanţă în curtea şcolii. Reguli de acces
Curţile şcolilor se deschid pentru elevi şi pe durata vacanţei de vară. Există însă un cod de conduită pe care copiii trebuie să îl respecte.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a transmis unităţilor de învăţământ că trebuie să lase curţile deschise pentru elevi, în perioada vacanţei de vară. Măsura a fost cerută de Emil Boc, care a avertizat că primăria nu va mai da bani pentru modernizarea şcolilor dacă vede lacăte pe porţi.

"Dacă nu vor fi deschise curţile, şcolile nu vor mai primi bani anul viitor, eu asta le-am spus direct. Nu vor mai primi bani, nici pentru reabilitare, nici pentru asfaltarea curților. Nu le mai dă bani primăria dacă nu fac atâta lucru, să lase curțile deschise. Am găsit deschidere totală la ISJ, sunt de acord, trebuie să găsească o formulă", a afirmat Emil Boc, luna trecută, la Realitatea FM.

Anii trecuţi, curţile au stat ferecate, iar copiii au fost obligaţi să se joace pe stradă. "Noi am trimis în urmă cu câteva zile la şcoli o serie de reguli către şcoli. Am solicitat ca programul să fie de dimineaţă până seara, adică ora 20. Copiii trebuie supravegheaţi de profesorul de serviciu şi de personalul de pază. Să fie limpede: curţile şcolilor se deschid pentru elevi, nu pentru adulţi, însă nu trebuie neapărat să fie doar elevi din respective şcoală. Dacă un copil învaţă în centru şi stă lângă o şcoală de cartier, el se va putea juca în curtea acelei şcoli fără probleme. Personalul de pază va legitima persoanele care intră în curte doar dacă se comportă ciudat sau dacă există suspiciuni că ar fi consumat băuturi alcoolice", a spus Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al judeţului.

Regulile care au fost impuse de ISJ spun că profesorii de serviciu şi personalul de pază trebuie să supravegheze copiii care se joacă în curte, că programul cu publicul afişat trebuie să fie stabilit de fiecare şcoală, dar să se întindă pe durata întregii zile, că elevii trebuie să păstreze ordinea, liniştea şi curăţenia, să nu consume droguri, băuturi, substanţe etnobotanice şi să nu fumeze, că ei trebuie să protejeze dotările care le sunt la dispoziţie şi să suporte contravaloarea eventualelor distrugeri, să nu aibă o atitudine jignitoare sau violentă la adresa personalului şcolilor sau a altor elevi.

"Fiecare şcoală îşi face propriile reguli, pentru că ea răspunde de ceea ce se întâmplă în curte. Sigur că avem unele reţineri, ne temem de eventuale incidente. Pentru noi este foarte importantă siguranţa copiilor. Am stabilit cu primăria că personalul de pază trebuie să anunţe imediat la 112 dacă apar evenimente nefericite", a subliniat Valentin Cuibus.

Momentul când vor fi deschise curţile va fi stabilit de asemenea de fiecare şcoală în parte.

 

Comenteaza