Două maşini de lux, cadou pentru un şef al Vămii Cluj

Două maşini de lux, cadou pentru un şef al Vămii Cluj
Fostul şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar penal. Acesta este acuzat că a stabilit o taxă vamală subevaluată pentru o maşină ce aparţinea unei firme care i-a pus la dispoziţie două autoturisme pe care le folosea în interes personal.

În aşteptarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Cluj pentru luare de mită, Alain Modrea este trimis în judecată, din nou, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un alt dosar. Fostul şef al Vămii Cluj va fi judecat pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial", două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.

Modrea este acuzat că în data de 27 august 2007, în calitate de şef al Biroului vamal Cluj, a stabilit, contrar dispoziţiilor legale şi normelor interne, ca taxa vamală pentru autoturismul Nissan 350 Z, la care era obligată o societate comercială, să se calculeze la valoarea de facturare a autoturismului (care, fiind în sumă de 1.874 de dolari, prezenta suspiciuni de subevaluare) şi nu la valoarea de 20.000 de euro decisă de Comisia analizei de risc din cadrul Biroului vamal Cluj-Napoca. În această modalitate, procurorii spun că „inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 17.953 lei, reprezentând taxe vamale şi taxa pe valoare adăugată".

Anchetatorii arată că Modrea a luat această decizie în condiţiile în care folosea două autoturisme (Jeep Grand Cherokee şi Nissan Murano) puse la dispoziţie de societatea comercială, favorizată în modalitatea descrisă mai sus, ai cărei reprezentanţi aveau în acea perioadă interese în legătură cu importul unor autoturisme în România prin vama din Cluj-Napoca.

„Pentru a crea aparenţa de legalitate a utilizării celor două autoturisme, inculpatul a încheiat cu firma proprietară a maşinilor, două contracte de leasing, fără a achita ratele aferente acestor contracte. Cu toate acestea, pentru a dovedi că a achitat ratele, inculpatul Modrea Alain Florin a semnat în fals mai multe facturi fiscale, pe care le-a depus cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal. De asemenea, în cursul lunii iunie 2007, inculpatul a depus la Biroul vamal Cluj un contract de cesiune fals pentru a justifica legalitatea utilizării unuia dintre cele două autoturisme", se arată în rechizitoriu.

Autoritatea Naţională a Vămilor -Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 17.953 lei (plus majorări de întârziere, dobânzi şi penalităţi aferente până la data plăţii efective). În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Modrea. Procesul lui Modrea se va judeca la Judecătoria Cluj-Napoca.

Condamnat pentru luare de mită

Fostul şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a fost condamnat în 18 martie anul curent la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Iniţial, Modrea a fost condamnat, în 15 octombrie 2012, de Tribunalul Cluj, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, însă în urma apelului făcut de procurorii DNA instanţa a schimbat pedeapsa acestuia. Cu toate că pedeapsa a fost scăzută de la patru ani la doi ani şi şase luni, aceasta urmează să fie executată în regim de detenţie. Modrea a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va da sentinţa definitivă. Fostul şef al Serviciului Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj ar fi luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să aplice o amendă mai redusă în urma unui control. Arestat în martie 2011, după patru luni petrecute după gratii, vameşul a fost judecat în stare de libertate.

 

 

Comenteaza