Anchetă la o firmă de lactate din Jibou

Anchetă la o firmă de lactate din Jibou
Anchetă la o firmă de lactate din Sălaj după ce s-a stabilit că mai mulţi elevi din Pitești care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară au consumat brânză produsă de unitatea respectivă. Din lotul incriminat, 425 de kilograme au ajuns şi în Cluj.

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj derulează în prezent o anchetă la o firmă de produse lactate din Jibou, după ce mai mulţi copii din Argeş au ajuns la spital. În probele recoltate din brânza servită elevilor de la Școala I. L. Caragiale din Pitești, internați cu toxiinfecție alimentară, a fost identificată prezența bacteriei E-coli și a unui stafilococ, potrivit rezultatelor parțiale ale analizelor efectuate de DSVSA Argeș.

Unitatea din Sălaj a produs peste 2 tone în acel lot incriminat, din care aproximativ jumătate au ajuns la Argeş. „Din acele 1.050 de kilograme care au fost livrate la un depozit din Argeş, 15 kilograme au fost vândute unei firme de catering, deci îmbolnăvirea s-a produs din cele 15 kilograme", a declarat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt DSVSA Sălaj. Acesta este însă rezervat privind posibilitatea ca brânza din Jibou să fi fost infestată cu bacteria E-coli, subliniind faptul că o contaminare a produselor se poate realiza oriunde pe lanțul de distribuție.

Din lotul incriminat, la Cluj au fost distibuite 425 de kilograme de telemea de vacă, la şapte unităţi din judeţ. „Noi avem comunicat că nu mai există produse din lotul repectiv. Producătorul are obligaţia, potrivit legii, să retragă orice produs neconform. Producătorul ne-a comunicat că a luat legătura cu aceşti beneficiari şi ei au comunicat că nu mai au în stoc acest produs. Acum, ca să fim noi siguri, noi avem şi altă pârghie instituţională, adică noi am notificat judeţul Cluj asupra acestei situaţii şi ei vor verifica dacă cei în cauză respectă prevederile legale. Dacă vor găsi un produs care a fost "dosit" de un agent economic din Cluj, vor lua măsuri. Noi am fost în unitate, am recoltat probe dintr-un lot existent care s-a fabricat în aceleaşi condiţii, cu acelaşi proces tehnologic, din acelaşi lapte, cu aceleaşi persoane", a declarat Vasile Chindriş.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA, deocamdată la Cluj nu a fost semnalată vreo problemă.
"În judeţul Cluj, pe sistemul rapid de alertă nu ne-a fost comunicat. Aşteptăm o urmare a verificărilor, pentru că s-ar fi putut, dar deocamdată nu avem nicio confirmare sau dacă găsesc că au fost produse şi în judeţul Cluj. Noi suntem în stad-by, aşteptăm, dar deocamdată nu a fost nicio problemă", au explicat oficialii DSVSA Cluj.

Comenteaza