La noapte trecem la ora de vară. Ceasurile se dau înainte cu o oră

La noapte trecem la ora de vară. Ceasurile se dau înainte cu o oră
România trece în această noapte la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3 va deveni ora 4.

În noaptea de sâmbătă spre duminică (24-25 martie 2012), trecem la ora de vară. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal  (GMT) va fi de trei ore. Mâine va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

CFR Călători anunţă de asemenea trecerea la ora de vară. Acest eveniment nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

"Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de iarnă până în noaptea de 24/25 martie 2012 ora 3, care devine ora 4. După această oră, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie între 3 şi 4, vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri. Vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 43 trenuri InterRegio și 41 trenuri Regio", se artă într-un comunicat remis presei.

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 25 martie 2012, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

Etichete
Comenteaza