10 ani în 10 zile. 2007: Nokia se conectează la Cluj

10 ani în 10 zile. 2007: Nokia se conectează la Cluj
Luna octombrie marchează luna apariţiei ziarului ZIUA de CLUJ care pe data de 22 împlineşte 10 ani. Vă prezentăm până la data aniversară câte un articol, în fiecare zi de apariţie a cotidianului, dedicat fiecărui an de existenţă a ziarului.

Anul 2007 marchează anul intrării României în U.E. De asemenea, în mai 2007 Clujul era județul cu cele mai multe locuri de muncă vacante, după inițierea campaniilor de angajare la Bechtel, Nokia, Siemens, Emerson, Trelleborg, Carrefour, Auchan și alte companii care au derulat investiții în zonă. În acest episod ZIUA de CLUJ vă aminteşte de momentul în care s-a confirmat marea veste, şi anume că grupul finlandez Nokia se va deschide la Cluj. Chiar dacă inaugurarea avea să fie în 2008, articolul publicat la data de 7 martie 2007 , semnat de Titus Crăciun, Cosmina Fernoagă şi Călin Poenaru, a fost o bucurie pentru clujenii în căutarea unui loc de muncă şi un numai.


"Nokia vine la Cluj

Grupul finlandez Nokia intenţionează să investească, în judeţul Cluj, într-un centru de producţie şi cercetare care va asigura 15.000 de locuri de muncă. Şi preşedintele CJ, Marius Nicoară, a confirmat ieri că se află în negocieri avansate cu această companie.

Terenul pe care ar urma să fie derulată investiţia măsoară 160 de hectare, este situat în localitatea Jucu şi va constitui Parcul industrial Tetarom III. "Grupul finlandez Nokia intenţionează să investească în judeţul Cluj într-un proiect care va asigura 15.000 de noi locuri de muncă", a afirmat ieri, la Constanţa, şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită de lucru. El a precizat că a discutat deja despre acest subiect cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Marius Nicoară, ţinând să menţioneze importanţa autorităţilor locale în sprijinirea investitorilor. Conform unor surse din mediul economic, un reprezentant din conducerea grupului Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, va sosi în aceste zile la Cluj pentru încă o întâlnire cu liderul CJ, Marius Nicoară. "S-ar putea să mai am întâlniri în această perioadă cu reprezentanţii concernului. Dânşii ne-au confirmat că urmează să ne viziteze", ne-a declarat Nicoară.

Negociază de un an

Preşedintele CJ a mai precizat că poartă cu Nokia negocieri de aproximativ un an. "Sunt negocieri avansate, dar care au avut şi momente de impas, din cauza necesităţii investiţiilor în infrastructură, pentru care, deocamdată, judeţul nu are bani. Am discutat cu premierul Tăriceanu, care şi-a manifestat disponibilitatea de a se întâlni şi dânsul cu cei de la Nokia şi, în măsura posibilităţilor, de a ne ajuta şi în problema utilităţilor şi a infrastructurii pe terenul de care vom dispune", a precizat Nicoară. Conform estimărilor lui Nicoară, investiţiile în infrastructură, dacă se va finaliza un contract cu Nokia pentru construcţia unui centru de producţie şi a unuia de cercetare, s-ar ridica la 30 de milioane de euro. "Din câte ştiu, cei de la Nokia mai au oferte tentante şi din alte ţări. Şi Clujul poate fi tentant, deoarece aici există un mediu de afaceri propice şi foarte mulţi studenţi şi absolvenţi de studii superioare", ne-a precizat Nicoară.

[...]

În ultima şedinţă, CJ a adoptat o hotărâre privind preluarea unei suprafeţe de 160 de hectare din Jucu, aflată în proprietatea statului şi în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). "Noi am reuşit să ne înţelegem cu reprezentanţii USAMV pentru acest teren. Investiţia pe care o preconizăm este prea mare şi nu ne permitem s-o pierdem. Rectorul USAMV a înţeles acest lucru", a spus Nicoară."

 

Comenteaza