8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
Celebrarea acestei zile are ca scop promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, dar şi atragerea atenţiei asupra discriminării şi efectelor acesteia în societate.

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați este marcată, începând cu 2015, la data de 8 mai.

Proiectul legislativ pentru celebrarea acestei zile, iniţiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputatilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgata de preşedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

Senatorul UDMR, Rozalia Biro, a susținut că acesta "este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbește de egalitate între femei și bărbați. Ei au trecut de etapa egalității de șanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalității de șanse între femei și bărbați''. Ea a făcut referire și la recenta rezoluție a Parlamentului European, "Egalitatea între femei și bărbați în cadrul strategiei Europa 2020", care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferență de salarizare de 17% între femei și bărbați, iar violența în familie și relele tratamente sunt în continuă creștere, scrie Agerpres.

Cu această ocazie, autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni specifice, pentru a atrage atenția asupra discriminării și a efectelor acesteia asupra femeilor și bărbaților, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

 

Comenteaza