Alimentaţia haotică duce la "bolile occidentului". Cum te poţi proteja

Alimentaţia haotică duce la
Alimentaţia nesănătoasă are consecinţe grave asupra calităţii şi duratei vieţii.

Potrivit celor mai recente date emise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt provocate de un stil de viaţă nesănătos în ceea ce priveşte alimentaţia şi nutriţia: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată, spune expertul în nutriţie Nicolae Hâncu.

Cea mai gravă consecinţă este aceea că alimentaţia nesănătoasă cauzează aşa numitele „boli ale Occidentului", precum bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi suraponderea, dislipidemiile (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), cancerele şi altele, spune Hâncu, autorul unei cărţi de profil, "Abecedarul nutriţiei".

De regulă, în alimentaţia nesănătoasă nu se respectă orarul meselor, cele mai frecvente greşeli fiind renunţarea la micul dejun şi servirea cinei aproape de miezul nopţii, atrage atenţia Hâncu în cartea sa. Alimentaţia nesănătoasă se asociază şi cu fumatul şi sedentarismul, ceea ce amplifică efectele negative, devenind astfel mai periculoasă decât alcoolul şi fumatul la un loc.

„În momentul de faţă, alimentaţia nesănătoasă este răspunzătoare pentru 14 milioane de morţi la nivel mondial, dintre care 1,7 milioane decese sunt provocate de consumul scăzut de fructe şi vegetale. Alimentaţia nesănătoasă înseamnă grăsimi saturate, grăsimi de tip trans-, sare şi dulciuri, iar în spatele acestor patru elemente se regăsesc o multitudine de alimente şi produse alimentare", arată nutriţionistul clujean.

Comenteaza