Asociaţia Pro Infrastructura cere deblocarea proiectelor de pe Autostrada Transilvania

Asociaţia Pro Infrastructura cere deblocarea proiectelor de pe Autostrada Transilvania

Deși la începutul anului ministrul Transporturilor împreună cu fostul director CNAIR Sorin Scarlat se lăudau cu deblocări de proiecte, lansări și finalizări de licitații pe Autostrada Transilvania, realitatea dură este că nu s-a întâmplat mai nimic, arată Asociaţia Pro Infrastructura.

"Să luăm în ordine toate segmentele rămase de construit din A3 între Târgu Mureș și granița cu Ungaria. Pe ciotul de 4,5 km de lângă Târgu Mureș încă nu s-a semnat contractul, deși este în licitație din octombrie 2016!!! Mai departe, despre Iernut-Chețani-Câmpia Turzii (33,6 km) am vorbit acum două zile.

Sectorul Nădășelu-Mihăiești-Zimbor (30 km) este în licitație din 21.03.2019, însă procedura este în continuare suspendată deoarece CNAIR nu este capabilă să răspundă la întrebările constructorilor. Ministrul Lucian Bode promitea publicarea acestor clarificări în martie.

Pe Zimbor-Poarta Sălajului (12,24 km), după 7 luni în care licitația (lansată în 20.03.2019) a fost suspendată, CNAIR a răspuns într-un final la clarificări și au fost depuse 3 oferte.

Pe cea mai dificilă secțiune, Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, 41 km care includ tunelul Meseș lung de 2,4 km, ministrul Bode mai ratează o promisiune: licitația nu a fost lansată!

Mai departe: Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,55 km), tot după 7 luni de suspendare a licitației (pornită în 20.03.2019), CNAIR răspunde la clarificări și se depun 5 oferte, termenul de evaluare fiind iulie 2020, cu șanse minime de a fi respectat.

Ajungem la sectorul Suplacu de Barcău-Chiribiș (26,35 km). Licitația (din 23.08.2017!) a fost anulată în ianuarie 2020 după a treia (!!!) tentativă de execuție. Am scris detalii în 20 martie aici: https://bit.ly/2RI9v8X. Între Chiribiș și Biharia (28,55 km) licitația pornită tot în 23.08.2017 este departe de un deznodământ.

Și ajungem și la graniță, pe mini-lotul de 5,35 km la nord de Oradea unde lucrările sunt avansate și estimăm că vor fi date în trafic spre sfârșitul acestei veri, probabil sincronizat cu tronsonul vecinilor maghiari.

Să mai amintim că între Câmpia Turzii și Gilău (52 km), în 10 ani de la inaugurare, nu s-a făcut niciun spațiu de servicii din cele patru prevăzute?!", mai spune API, care solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor România să deblocheze cu adevărat proiectele.

Comenteaza