Asociaţia studenţilor din Roşia Montană se declară împotriva Fân Fest: "Nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor"

Asociaţia studenţilor din Roşia Montană se declară împotriva Fân Fest:
La o zi după ce sindicatul minerilor şi ONG-ul Pro Dreptatea s-au declarat împotriva organizării festivalului Fân Fest la Roşia Montană, Asociaţia Studenţilor din localitate a remis un comunicat cu acelaşi mesaj. "Nu vrem ca Roşia Montană să fie o altă Vama Veche", a declarat preşedintele asociaţiei, Andra Almăşan.


">

FânFest este un festival organizat anual în Roşia Montană, durează trei zile iar ediţia a şasea, din acest an, începe mâine.

Iată mai jos conţinutul comunicatului:

Noi suntem tinerii din Roşia Montană, copii de mineri. După ce studiem în diferite oraşe ale ţării, cu mari eforturi, vrem să avem la ce să ne întoarcem acasă, vrem să trăim şi să muncim cinstit în locurile în care ne-am născut.

De câţiva ani, la Roşia Montană se organizează un aşa zis festival pentru salvarea localităţii - Fân Fest. Cum şi de ce vor să ne salveze unii, nu am înţeles până acum. Şi noi suntem tineri, dar cuvântul distracţie are o altă semnificaţie pentru noi.

Cei care vin în localitatea noastră sub pretextul unui festival, nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor. Rămânem înmărmuriţi în fiecare an în faţa "activităţilor" din zilele în care se organizează aici Fân Festul.

Nu putem accepta vulgaritatea şi superficialitatea la noi acasă sub falsul pretext că această pseudo-manifestare promovează cultura şi tradiţiile zonei noastre. Noi suntem viitorul Roşiei Montane, nu ei. Şi nu lăsăm pe nimeni să îşi bată joc de istoria acestei localităţi, să lupte împotriva noastră, a comunităţii din Roşia Montană.

Ne-am născut şi am crescut aici. Vrem ca Roşia Montană să se dezvolte, nu să se distrugă. Suntem de acord cu orice investiţie, atâta timp cât ne respectă tradiţiile, cultura şi patrimoniul. Până acum toţi cei care vin din alte părţi şi se laudă că vor să salveze Roşia Montană nu au făcut nimic concret în această privinţă.

De mai bine de 10 ani, singurii care au arătat că doresc să continue mineritul în zonă sunt cei de la compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceştia au oferit locuri de muncă, au restaurat clădiri de patrimoniu şi ne-au arătat că le pasă de comunitate.

"Sunt conştientă că dacă nu se investeşte la Roşia Montană, noi, studenţii de astăzi şi specialiştii de mâine, nu mai avem unde să ne întoarcem. Iar noi asta ne dorim din tot sufletul: să revenim acasă! Proiectul propus aici înseamnă minerit, şi această industrie va atrage după sine şi alte investiţii, vor fi locuri de muncă pentru toată lumea: şi pentru absolvenţii de Politehnică, şi pentru cei de la Turism, Arheologie sau Economie. "Salvatorilor" care vin la Fân Fest le transmitem că Roşia Montană nu este un loc de distracţie şi îi sfătuim să stea la ei acasă, deoarece nu ne reprezintă pe noi, iar noi suntem singurii care ne putem decide viitorul. Roşia nu este o nouă Vama Veche", este de părere Andra Almăşan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Roşia Montană.

Tinerii sunt viitorul unei localităţi. Şi pentru asta vom lupta - ca Roşia Montană să aibă un viitor. Şi acest viitor este un minerit modern şi responsabil la noi acasă. O dezvoltare durabilă a acestei zone cu o istorie în minerit de peste 2000 de ani, care să ne asigure nu doar o viaţă mai bună, ci şi promovarea adevăratelor noastre valori şi tradiţii.


Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană

 

Etichete
Comenteaza