Avocaţii clujeni, îmbrăcaţi în robe, au protestat în stradă GALERIE FOTO

Avocaţii clujeni, îmbrăcaţi în robe, au protestat în stradă GALERIE FOTO
Circa 150 de avocaţi, membri ai Baroului Cluj au protestat luni în stradă faţă de o posibilă modificare a legii privind exercitarea profesiei de avocat.

Avocaţii clujeni doresc ca ceea ce discută ei cu clienţii să rămână confidenţial, fără a putea fi folosit de organele de anchtă ale statului.

Avocaţii, îmbracaţi în robe, au mărşăluit luni în jurul Palatului de Justiţie din Cluj şi au purtat pancarte pe care se putea citi: „Suntem în stradă pentru respectarea dreptului la apărare", „Tăcerea avocatului = păstrarea secretului profesional" sau „ Avocatul apără, NU trădează".

Protestăm pentru faptul că Legea profesiei de avocat este în parlament pentru modificare şi datorită poziţiei publice pe care doamna ministru a Justiţiei a avut-o, spunând că prin această modificare, avocaţii dobândesc superimunitate sau imunitate absolută, iar camera inferioară a trimis legea înapoi la comisie tocmai pentru a modifica acest articol. Nu este vorba de o superimunitate, este vorba de dreptul profesional pe care avocatul trebuie să-l păstreze, cu alte cuvinte, ceea ce un client mărturiseşte, declară unui avocat pentru a-şi pregăti propria apărare, în orice fel de caz, nu are voie să fie cunoscut de nici un organ al statului, în nici un fel de procedură, indiferent de că este penală sau civilă. Prin modificarea acestei legi, asta se intenţiona, ca să dăm garanţii de apărare şi de respectare a secretului profesional, cu atât mai mult cu cât în toate legislaţiile europene acest drept la apărare este astfel consolidat. Există chiar şi decizii recente ale Curţii Europene de Justiţie pentru Drepturile Omului, care a condamnat statele care au încălcat acest drept, pentru că au folosit convorbirile sau corespondenţa dintre avocaţi şi clienţi în dosare penale, au folosit ceea ce a spus clientul, ceea ce contravine însuşi esenţei profesiei de avocat", a declarat decanul Barolui Cluj, Mircea Pop.

Mircea Pop mai spune că în acesată prevedere nu este vorba de un drept al avocatului, nu pentru asta protestează, ci ca să atragă atenţia asupra faptului că drepturile cetăţeanului sunt pe cale de a fi încălcate.

Avocaţii cer ca proiectul de lege să rămână în forma iniţială, adică aceste garanţii profesionale să fie consolidate.

 

Comenteaza