Carte despre căderea regimului comunist în Europa de Est, lansată luni la Cluj

Carte despre căderea regimului comunist în Europa de Est, lansată luni la Cluj
O carte despre căderea comunismului în Europa de Est va fi lansată luni la Cluj.

Este vorba de volumul "1989. Toamna naţiunilor" de Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz şi Paweł Ukielski, apărut în această săptămînă la Editura Polirom, în colecţia „Historia". În Cluj-Napoca, volumul va fi lansat luni la ora 18, la librăria Book Corner, în prezenţa autorilor.

Ioana Diaconu-Mureşan, lector de limbă polonă la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj, va traduce discursurile invitaţilor.

"1989. Toamna naţiunilor", volum apărut în traducerea lui Vasile Moga şi cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru, prezintă schimbările care au început în Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România şi Bulgaria în a doua jumătate a anilor ‘80 şi au culminat cu prăbuşirea sistemului comunist în 1989, accentul fiind pus nu atât pe evenimentele în sine, cât mai ales pe cauzele şi consecinţele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor şi pe caracterul specific al schimbării din fiecare ţară. Autorii îşi sprijină cercetările pe două teze: incapacitatea economică a sistemului comunist şi faptul că impulsul către reformă nu a venit din interiorul ţărilor Europei Centrale şi de Est, ci dinspre Uniunea Sovietică. Importanţa lucrării este sporită de analiza traseului parcurs de aceste ţări în aproape un sfert de secol de evoluţie postcomunistă.

Adam Burakowski (n. 1977) - politolog, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiaşi universităţi (2004). Autor al volumelor Geniusz Karpat. Dyktatura Nicolae Ceauşescu 1965-1989, Trio, Varşovia, 2008 (trad. rom. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor, Polirom, Iaşi, 2011) şi, împreună cu Marius Stan, al Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O ţară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989), Trio, Varşovia, 2012.

Aleksander Gubrynowicz (n. 1974) - de profesie jurist, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Drept Internaţional al Universităţii din Varşovia şi, din 2001, în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. A publicat de asemenea studii pe teme de drept economic internaţional şi european, concentrîndu-se mai ales pe problematica germană.

Paweł Ukielski (n. 1976) - politolog, istoric, cercetător la Secţia Europa Centrală şi de Est a Institutului de Studii Politice din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţe. Este autorul monografiei Aksamitny rozwód. Rola elit politycznych w procesie podziału Czechosłowacji (Divorţul de catifea. Rolul elitelor politice în procesul de împărţire a Cehoslovaciei), 2007. A publicat, printre altele, în Anuarul Politicii Externe a Poloniei, în Revista de Politici Internaţionale şi în volumele succesive ale anuarului Europa Centrală şi de Est. Este autorul celor mai multe dintre titlurile cehe şi slovace din Dicţionarul biografic al Europei Centrale şi de Est din secolul XX.

Comenteaza