Cazul stomatologului acuzat de malpraxis ajunge în instanţă

Cazul stomatologului acuzat de malpraxis ajunge în instanţă
Femeia care acuză un stomatolog din Maramureş că a adus-o în situaţia de a se hrăni cu paiul după ce i-a plătit şi 6.600 de euro îşi va căuta dreptatea în instanţă.

Nastaca Bizău, românca venită din Franţa pentru a-şi face dantura în ţara natală, spune că este dezamăgită de felul în care Colegiul Medicilor din Maramureş a înţeles să soluţioneze problema ei. „Şefa Consiliului Medicilor Dentişti mi-a spus că voi primi un răspuns în 30 de zile, conform legii. Pe de altă parte, stomatologul care a făcut lucrarea, Rodica Popovici, nu are de gând să îmi înapoieze nici măcar o parte din bani. Nici măcar nu îmi mai răspunde la telefon", s-a plâns femeia.

Lucrarea dentară de care se plânge Nastaca Bizău a fost făcută în decembrie 2012. După ce i-au fost acoperiţi 30 de dinţi, sub anestezie puternică, Nastaca Bizău s-a trezit a doua zi cu o senzaţie ciudată. „Dinţii au fost puşi definitiv, fără a avea o lucrare provizorie, de probă. Sub anestezia puternică nu mi-am dat seama că lucrarea e prost făcută. Totul arăta bine, din punct de vedere estic. Doctoriţa Popoviciu mi-a tăiat toată dantura şi apoi a acoperit fiecare dinte. După ce s-a treminat lucrarea, a doua zi, am simţit că nu îmi pot apropia partea de sus de partea de jos. Adică nu aveam ocluzie. Dinţii erau prea scurţi şi strâmb puşi, totul înclina spre partea stângă. M-am întors la cabinet şi i-am spus doctorului ce probleme am. Ea a zis că repară totul, a admis că a greşit. Nu pot să am încredere în ea, mi-a distrus dantura, nu e specialist în ocluzie dentară, şi i-am spus să îmi înapoieze banii, 6.600 de euro, dar a refuzat", s-a plâns femeia.

Nastaca Bizău a depus o plângere la Colegiul Medicilor Maramureş, însă reacţia primită la sesizare a nemulţumit-o pe pacientă. „Am văzut că îi iau apărarea. M-am dus şi la consultaţie, aşa cum a cerut şefa colegiului, şi m-a tot îndemnat să închid gura, să facă măselele contact. I-am spus că mă doare şi nu pot. Un alt medic care era de faţă s-a uitat şi el şi i-a zis că nu are cum să se facă acel contact. Dinţii sunt prea scurţi. Până iau ei o decizie, adică într-o lună de zile, eu ce fac? Nu pot să trăiesc aşa, trebuie să îmi refac lucrarea", a spus Bizău.

Viorica Titircă, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti Maramureş, a confirmat că există o plângere depusă faţă de stomatologul Rodica Popovici şi a declarat că pacienta va primi un răspuns în termenul legal.

Femeia a consultat mai mulţi medici specialişti din Cluj-Napoca, iar refacerea lucrării dentare o va costa peste 8.000 de euro. Însă, înainte de a merge din nou la stomatolog, de această dată în Cluj, Nastaca Bizău vrea să fie consultată de un medic legist pentru a obţine un certificat pe care intenţionează să îl folosească în instanţă. „Mă duc la legist, sper să obţin un certificat care să constate că lucrarea e defecutuos făcută. Dacă nu ar fi aşa nu m-ar durea atât de îngrozitor articulaţiile şi aş putea să mănănc ca oamenii normali. Cred că nu pot să îmi fac dreptate decât dacă deschid un proces împotriva stomatologului Rodica Popovici", a mărturisit femeia.

Diagnosticul medicilor francezi

După intervenţia dentară făcută în România, în decembrie 2012, în cursul acestei luni Nastaca Bizău s-a întors în Franţa, unde a consultat mai mulţi medici specialişti. Toţi i-au emis acte medicale în care i se indica refacerea întregii danturi, întrucât suferă de o gravă disfuncţie articulo-tempo-mandibulară. Pentru a repara ce a stricat dentistul din Baia-Mare, Nastaca Bizău ar trebui să plătească unui medic francez peste 30.000 de euro, aşa cum reiese din devizul pe care aceasta îl are ca dovadă. Thierry Jeannin, medic specialist în ocluzie dentară, arăta că actul medical emis după consultarea acestei paciente că dantura trebuie refăcută întrucât prezintă grave probleme de oculzie, fapt care îi generează femeii spasme musculare la nivelul feţei. Disperată, femeia s-a întors în ţară şi a consultat mai mulţi medici clujeni în speranţa că va putea să îşi refacă dantura cu bani mai puţini, suma de 30.000 de euro fiindu-i inaccesibilă.

 

Etichete
Comenteaza