Ce spune directorul INFP despre seismul de 4.9, care a zguduit și Clujul

Ce spune directorul INFP despre seismul de 4.9, care a zguduit și Clujul

Seismul cu magnitudinea 4.9, care s-a produs, luni seara, în Arad, s-a resimțit puternic și în Cluj-Napoca.

Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a explicat ce înseamnă un cutremur cu magnitudinea de 4,9 și în ce categorie este integrat.

„Depinde de zona în care se produce și la ce adâncime are loc epicentrul. Dacă un cutremur se produce la un km adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a explicat directorul INFP, la Digi24.

Acesta a spus că este greu de estimat dacă vor fi replici multiple în urma seismului, deoarece epicentrele din zona Banatului migrează în funcție de tensiunile care se acumulează în faliile de suprafață. 

INCDFP a comunicat inițial faptul că adâncimea la care s-a produs seismul a fost de 15 km, apoi a revizuit cifra la 13 km, pentru ca în cele din urmă să fie publicată adâncimea de 2.2 km. O replică a cutremurului a urmat apoi la ora 22:55:26 (ora României), tot în CRIȘANA, ARAD. Acesta a fost clasificat drept un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 9.3 km. Replica primului cutremur s-a produs la 23km SE de Arad, 48km NE de Timisoara, 75km SE de Bekescsaba, 91km N de Reşiţa.

În urma seismului de la ora 20:46, clujenii ne-au scris pe Facebook felul în care l-au simţit (vezi AICI). Cutremurul a fost perceput în cartierele Mănăştur, Zorilor, Mărăşti, în special la etajele superioare ale locuinţelor, dar şi la casă.

Comenteaza