Cine sunt REGII retrocedărilor cumpărate din Cluj

Cine sunt REGII retrocedărilor cumpărate din Cluj
Asociatul a doi consilieri PNL (ex-PDL) și un mogul al energiei regenerabile au cumpărat drepturile de retrocedare și au primit de la ANRP cele mai mari despăgubiri din Cluj.

Marius Barbu și Victor Adrian Șchiopu figurează pe primele poziții într-un top al sumelor primite de cesionari, adică cumpărători de drepturi litigioase de retrocedare, de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în vremea când instituția era condusă de Crinuța Dumitrean, fostă miss Bistrița, arestată preventiv pentru fapte de corupţie.

Asociat cu o suită de politicieni

Potrivit clujust.ro, Marius Barbu, care de fapt e domiciliat în București, a primit 93,6 milioane de lei, iar Adrian Șchiopu 29,7 milioane lei. Lista cesionarilor din Cluj a fost adusă la Prefectură de președintele ANRP, George Băeșu.

Marius Barbu s-a asociat, în luna septembrie a acestui an, cu firma Klausenburg Immoverwaltung SRL din Cluj-Napoca, administrată de nimeni altul decât consilierul local Adrian Popa, acum PNL. Barbu și firma cu nume greu de pronunțat s-au asociat în FCC Imobiliar SRL pentru a dezvolta un proiect imobiliar de locuințe colective cu 6 apartamente cu regim de înălțime două etaje+mansardă în cartierul Borhanci, pe aleea Albăstrelelor. Proiectul este denumit Harmony House. Popa nu este singurul asociat cunoscut din Cluj al câștigătorului jack-pot-ului de la ANRP.

În FCC Imobiliare, cu un procent de 47% a fost asociat avocatul Ciprian Păun, fost consilier local PDL. În societatea Klausenburg Immoverwaltung sunt asociați Ciprian Păun (40%), Adrian Popa (20%), consilierul local PNL (ex-PDL) Ovidiu Turdean (20%) și Adam Laszlo, fost director al Casei de Cultură a Studenților, susținut de fostul PDL.

Consilierul Adrian Popa a explicat că este asociat cu Marius Barbu pentru proiectul imobiliar din Borhanci, dar că cel prin care l-a cunoscut este Ciprian Păun. Acesta din urmă ne-a spus că îl știe pe Barbu de când l-a reprezentat ca avocat într-un proces comercial și că asta s-a întâmplat după decizia de la ANRP. 

Investiţii în arii protejate

Adrian Șchiopu, al doilea în topul cumpărătorilor de retrocedări, este un om de afaceri din Cluj, implicat în mai multe firme în domeniul jocurilor de noroc și al energiei regenerabile. Cea mai importantă companie este ATS Energy, care este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energiilor regenerabile din Transilvania. 

Problema cu ATS Energy este că investește și în arii protejate, așa cum a arătat pe site-ul iest.ro jurnalista Bianca Felseghi. Un astfel de caz se întâmplă pe Someșul Rece, râu inclus în patrimoniul natural. Cursul superior al râului Someşul Rece a fost inclus, însă, în 2006 în aria protejată de situl Natura 2000. ATS Energy a obţinut în 2009, un acord de mediu prin care i se recunoaşte dreptul de a ridica pe Someşul Rece cinci astfel de construcţii.

Totul despre regii retrocedărilor, pe clujust.ro.

Investitorii ar fi fost avertizaţi încă din 2009 că Apele Române au proiectat un baraj contra viiturilor în zona Viişoara şi că microhidrocentrala ATS se suprapune peste un Master Plan. Cu toate acestea, lucrarea celor de la ATS a fost avizată de Consiliul Judeţean în septembrie 2010.

Etichete
Comenteaza