Civil sau contencios, pentru Elena Botezan? ”Eu vreau în penal”

Civil sau contencios, pentru Elena Botezan? ”Eu vreau în penal”
La nivelul Curții de Apel Cluj s-au eliberat în ultima vreme două locuri, unul la Secția Civilă, altul la Secția de Contencios. Însă Elena Botezan poate ajunge judecător la oricare dintre cele trei secții: Penală, Civilă și de Contencios administrativ și fiscal. Decizia aparține colegiului de conducere al Curții.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în 27 noiembrie transferul procurorului șef DNA Cluj, Elena Botezan, pe post de judecător la Curtea de Apel Cluj. La nivelul Curţii de Apel Cluj - aparat propriu sunt vacante două posturi de judecător. 

Purtătorul de cuvând al Curții de Apel Cluj, judecător Liviu Ungur, a explicat pentru clujust.ro procedurile în cazul Elenei Botezan. "CSM a aprobat transferul în funcția de judecător. Urmează ca președintele României să o numească judecător prin decret, bineînțeles la Curtea de apel Cluj, cum a fost aprobat transferul de către CSM. Apoi Colegiul de conducere al Curții, ținând cont de mai multe aspecte, va decide la ce secție o repartizează. Teoretic poate fi la toate cele trei secții. Chiar dacă cele două doamen judecător care au plecat erau la Civil și Contencios, Colegiul de conducere poate decide să transfere unul dintre locuri la Secția Penală", a spus Ungur.

Evident că eu îmi doresc să activez în Secţia Penală, ținând cont şi de experienţa şi pregătirea profesională pe care o am în acest domeniu, dar decizia finală va fi a viitorilor mei colegi de la Curtea de Apel", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Elena Botezan.

Colegiul de conducere al Curții este format din Valentin Mitea - preşedintele colegiului de conducere, Traian Dârjan - preşedinte secţia I civilă și judecătorii Ana Ionescu, Livia Mango, Danusia Puşcaşu, Monica Rodina, Liviu Ungur.

„Din câte ştiu eu, CSM a trimis documentaţia către Preşedinţia României şi se aşteaptă emiterea decretului. Din exeperienţe anterioare de acest fel, de la data avizului CSM (n.red. 26 noiembrie 2014) şi până la emiterea decretului trec cam 20 de zile". a mai afirmat Botezan.

Elena Botezan este cea care i-a anchetat și trimis în judecată pe fostul primar Sorin Apostu, pe fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Radu Bica și pe fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Are o vechime ca procuror de peste 16 ani, îndeplinind această funcție, succesiv, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda și de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În 2005, a început să lucreze ca procuror la DNA Cluj. Ea a devenit șefa instituției în vara lui 2009, după ce Laura Oprean a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, pe funcția de procuror șef adjunct al Direcției. In 2013, cand i-a expirat mandatul de trei ani, a fost reinvestită în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii. Celebra procuroare mai avea doi ani de mandat la şefia DNA Cluj.

Comenteaza