Copac impodobit cu slanină, cârnați și salam la metru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul SlanăFest

Copac impodobit cu slanină, cârnați și salam la metru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul SlanăFest

Creația îi aparține unui expert în carmangerie, supranumit „Regele Ciolanului”, originar din Miercurea Ciuc.

SlanăFest a început vineri și va fi deschis până duminică la Cluj-Napoca. Sâmbătă și duminică vor avea loc concursuri pentru produsele din carne și pentru slănină.

Kovacs Mihaly, supranumit „Regele ciolanului”, din Sfântu Gheorghe, cu o experiență în domeniul carmangeriei de 43 de ani, a declarat, vineri, că a împodobit un copac cu slănină și cârnați din carne de porc de Mangalița pentru a atrage atenția vizitatorilor festivalului asupra standului său.

 „Am venit cu produse tradiționale, naturale, slănină din porc de Mangalița, de porc de casă, dar și slănină iberică, făcută la saramură. Slănina se ține în saramură 7-15 zile și este afumată cu rumeguș de fag. Avem mai multe tipuri de cârnați și salam din carne de porc de Mangalița, picante sau nepicante, sau piept de rață și antricot de vită afumate. Avem și salam la metru cu piper verde. Am împodobit și un copac cu slănină și cârnați, ca să atragem atenția vizitatorilor”, a spus Kovacs.

Un alt producător de slănină din Sibiu, Dan Limbășan, prezent prima dată la SlanăFest, a explicat că slănina cu cât este mai groasă, cu atât este mai fragedă și mai gustoasă, dacă este ținută corespunzător în sare și afumată.

„Am venit cu produse din porc Mangalița, cu șase categorii de slănină – afumată, cu boia dulce, gușă fiartă în zeamă de varză, usturoi și foi de dafin, dar și cu ciolan și ceafă afumată. Secretul unei slănini de calitate este de a păstra o rețetă din secolul trecut. Slănina trebuie ținută în sare, câteva săptămâni, după care se pune la zvântat și afumată cu lemn de fag. După care se maturează într-o cameră răcoroasă”, a explicat acesta.

Radu Zărnescu, co-organizator al SlanăFest, a declarat, la rândul său, că la SlanăFest sunt prezenți un număr de 23 de expozanți.

„De la an la an se prezintă slănină interesantă, creativă și deosebită. Sunt producători din zona Clujului, dar și din Sibiu sau Sfântu Gheorghe. Slănina de porc de Mangalița, dacă este feliată, are o parte roze în mijloc. Este o slănină mult mai untoasă, se taie ușor, este fragedă și are un gust aparte. Grăsimea porcului de Mangalița conține colesterol care este asimilat de organismul uman și nu se depune pe vasele de sânge”, a subliniat Zărnescu.

 

Comenteaza