Cu cât vor creşte salariile bugetarilor

Cu cât vor creşte salariile bugetarilor
Premierul a anunţat că salariul minim în sectorul bugetar ar putea fi de 1.000 de lei. Sindicaliştii clujeni susţin însă că pentru aceasta ar trebui aplicată mai întâi Legea nr. 284, în integralitatea ei.

Primul-ministru Victor Ponta a arătat că Legea salarizării ar putea intra în vigoare. El a anunţat că salariul minim în sectorul bugetar ar putea fi de 1.000 de lei. De asemenea, cel maxim ar putea fi stabilit la 7.000 de lei. Sindicaliştii clujeni susţin că înainte de noul act legislativ guvernul ar trebui să aplice Legea nr. 284 din 2010.

„Noi am solicitat ca Legea nr. 284 să intre în vigoare şi să fie aplicată integral. Să se aplice Legea nr. 284 cu tot cu coeficienţii de ierarhizare care nu s-au aplicat până acum. Dacă se aplică, atunci salariile ar ajunge la un nivel care să acopere bine de tot rata inflaţiei. Coeficienţii de ierarhizare se acordă din cinci în cinci ani, e o gradaţie după vechime în tot sectorul bugetar. Întâi dorim să se aplice Legea ne. 284, aşa cum a fost votată de parlament", a explicat liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman. În sectorul medical, salariul minim este de 750-800 de lei.

În învăţământ, lucrurile stau altfel. Pentru un post la catedră, un debutant primeşte 800 de lei, iar personalul auxiliar este recompensat lunar cu un salariu de 500-600 de lei. „Nu s-a adus vorba de salariaţii personal nedidactic şi TESA, care au salarii minime între 500 şi 600 de lei. Şi pentru aceştia sunt foarte puţine posturi scoase la concurs, iar salariile trebuiesc mărite. Pe ceilalţi îi motivează intrarea în sistem cu urcarea la 1.000 de lei a salariului minim. De cealaltă parte, trebuie să se flexibilizeze sistemul. Fiecare unitate şcolară să decidă cum să recompenseze munca în plus şi rezultatele deosebite", a explicat Lucia Cojocaru, Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean.

Pe de altă parte, sindicaliştii clujeni arată că plafonarea unui salariu la maxim 7.000 de lei nu i-ar mai stimula pe angajaţii din sectorul public. „Nu e normal să stabileşti un plafon maxim. Înseamnă că nu ai pârghii de stimulare dacă limitezi creşterile salariale", a adăugat Roman. Premierul a anunţat că îşi doreşte ca în sistemul bugetar salariul minim să fie de 1.000 de lei şi cel maxim de 7.000 de lei, iar aceste schimbări vor fi posibile din 2014, odată cu noul buget.

„Intenţionez ca în anvelopa naţională de 7% din produsul intern brut, negociată cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi partenerii noştri internaţionali, mai departe să facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie în parte: primărie, consiliu judeţean, autoritate, minister. Eu cred într-un raport de unu la şapte, deci cel mai mare salariu să fie de 7.000 de lei. Asta înseamnă schimbarea Legii salarizării, care de fapt nu s-a aplicat niciodată. A fost doar o idee finalizată, din păcate, cu un faliment, şi, evident, a Legii funcţionarului public", a explicat premierul. El a precizat că între valoarea de 1.000 de lei şi cea de 7.000 de lei şefii instituţiilor publice vor putea acorda salarii mai mari dacă angajaţii vor fi buni.

Etichete
Comenteaza