Doi clujeni vor să cucerească Himalaya. Fără oxigen suplimentar

Doi clujeni vor să cucerească Himalaya. Fără oxigen suplimentar
Doi clujeni, parte a unei echipe intenaţionale de patru persoane, pun la cale o expediţie ambiţioasă în Munţii Himalaya. Vor să urce la aproape 7000 m altitudine fără ajutorul tuburilor de oxigen.

Alpiniştii clujeni Vlad Căpuşan şi Mihai Iubaşiu, alături de americanul Mike Bowyer şi belgianul Tom Shinessfel, se vor aventura spre culmile Munţilor Himalaya într-o expediţie alpină ce se va derula în lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an.

Cei patru îşi doresc să ajungă în zona Kumbu, scopul expediţiei fiind cel de a reuşi ascensiunea vârfului Amadablam, unul dintre cele mai spectaculoase şi mai dificile vârfuri de pe pământ, situat la 6857 m altitudine, pe o rută non-clasică. De asemenea, cei patru alpinişti plănuiesc să deschidă, în premieră, o nouă rută spre vârful Kwandge Ri, aflat la 6011 m altitudine.

Echipa se va aclimatiza pe vârful Island Peek, situat la 6158 m, după care se va deplasa către  tabăra de bază a vârfului Amadablam. Ambele ascensiuni se vor face fără oxigen suplimentar, fără amenajarea comercială a traseului şi fără ajutorul şerpaşilor.

"În urmă cu un an, coboram de pe un vârf care mi-a forţat limitele fizice şi psihice - Manaslu 8156 m. Am experimentat pentru prima dată ce înseamnă supravieţuirea într-o furtună la peste 7500 m. [...] După exact un an, număr orele până la o nouă expediţie în Himalaya...
Amadablam & Kwandge Ri sunt vârfurile la care visez de peste şase luni... Ne-am strâns în această călătorie cei mai buni prieteni şi coechipieri: Tom Schindfessel, Mike Bowyer şi Mihai Iubaşiu. Vârfurile pe care ni le-am propus sunt tehnice şi abrupte, ne vor testa cu siguranţă pregătirea şi experienţa în nişte condiţii dure. E provocarea pentru care ne-am pregătit de ceva timp... şi îmi ard tălpile de nerăbdare. Indiferent de rezultatul ascensiunii, obiectivul principal e să ne întoarcem cu bine înapoi şi să avem o experienţă pe care să o povestim mai departe. În final nu vârful contează, ci călătoria"
, a scris Vlad Căpuşan pe blogul personal, unde urmează să fie postate noutăţile din cadrul expediţiei.

Membrii echipei sunt alpinişti cu multiple experienţe în Himalaya, America de Nord, Caucaz şi Alpi, iar expediţia reprezintă a doua ascensiune a vârfului Amadablam de o echipă românească şi prima ascensiune a vârfului Kwandge Ri.

Comenteaza