După "lupte seculare" clujenii au scări noi pe Cetăţuie. Ce spun oamenii FOTO / VIDEO

După
După mai mulţi ani în care treptele de pe aleea principală de urcare pe Cetăţuie s-au aflat în stare deplorabilă municipalitatea a început înlocuirea acestora, cu pavaj. Momentan locaţia este pe jumătate şantier, iar părerile clujenilor sunt împărţite, între "e bine că s-a modernizat" şi "nu mă încântă, îmi plăcea piatra".

Clujenii şi nu numai pot avea un motiv de bucurie: principala cale de acces spre frumoasa panoramă de pe Cetăţuie este în curs de modernizare şi după ani buni în care treptele s-au găsit în stare de degradere municipalitatea a trecut la înlocuirea lor.

Pe aproape jumătate din alea treptele au fost deja înlocuite, iar pe cealaltă porţiune a fost pregătit terenuol pentru intervenţie. Momentat trecătorii au acces spre Cetăţuie, însă sunt nevoiţi să ocolească pe alocuri materiale, panouri sau indicatoare lăsate la faţa locului.

E sâmbătă, în jurul orei 19.30, În special tineri, dar şi unele persoane mai în vârstă parcurg drumul spre punctul care oferă probabil cea mai frumoasă panoramă asupra centrului Clujului.

"S-a făcut un sondaj anul trecut şi Cetăţuia era pe primul loc în privinţa locaţiilor care aveau nevoie de împrospătare; scările erau foarte proate aşa că e bine că se face ceva", punctează Cosmin, în plimbare alături de iubita lui, pe Cetăţuie.

"E bine că se schimbă, aici vin şi turişti, e unul din principalele puncte de atracţie ale oraşului. Pe aici se mai plimbă şi bătrâni, pot să-şi scrintească vreun picior", subliniază Petru Călugăr, aflat la plimbare cu soţia. "E principla cale de acces spre Cetăţuie, trebuia reparată. Când va fi gata va fi frumos. Cine doreşte poate să o ia şi pe altă parte", menţionează şi Maria, soţia bărbatului.

Nu toţi trecătorii privesc cu entuziasm modul în care va arăta noua alee: "Nu mă-ncântă foarte tare: Atât că scările erau proaste dar îmi plăcea piatra; cred că materialul ăsta e de calitate mai proastă", precizează Lucia, în plimbare alături de nepoţică.

Doi adolescenţi coboară şi ei treptele Cetăţuieie: "E bine că se renovează, dar e prea modern", sintetizează unul dintre ei, Andrei.

De o părere asemănătoare sunt şi Alex şi Tiberiu, doi gemeni, aşezaţi pe o bancă tip hamac. "Era frumos, dar trebuia să schimbe piatra. Ăsta e ciment", punctează ei.

Cetăţuia reprezintă unul din principalele locuri de promenadă pentru clujeni dar şi pentru turiştii din ţară şi străinătate. De curând parcul verde a fost utilizat şi pentru unele evenimente. Primarul Emil Boc a precizat că municipalitatea îşi doreşte şi în viitor organizarea unor manifestări în această locaţie, precum teatru în aer liber, însă pentru aceasta trebuie rezlvată problema terenului.

ZIUA de CLUJ a relatat în trecut despre starea degradată în care se găseşte Cetăţuia şi despre posibilităţile de reabilitare a zonei, dacă municipalitatea urma să ajungă la o înţelegere cu firmele proprietare pe teren, Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania şi Banca Transilvania.

La sfârştiul anului trecut Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat încheierea unui contract cu proprietarii terenului din zonă, care prevedea utilizarea gratuită a unei suprafeţe de 2.000 mp. Până la mijlocul lunii iunie a acestui an contractul nu fusese încă parafat.

 

Comenteaza