Expediţia alpiniştilor clujeni pe Manaslu a eşuat. Ninge şi este ceaţă

Expediţia alpiniştilor clujeni pe Manaslu a eşuat. Ninge şi este ceaţă
Expediţia pe Manaslu a eşuat: alpiniştii clujeni nu au reuşit să ajungă pe vârf din cauza vremii nefavorabile. Ninge şi este ceaţă.

"De ieri a început să ningă. Astăzi în C4 vremea a fost și mai urâtă, vânt, a nins foarte tare, nu se mai vedea nimic din cauza ceții. Practic sezonul de escaladare pe Manaslu sa încheiat.Toată lumea va coborî în BC. Am ajuns în C3, voi sta să mănînc o supă și voi continua coborîrea spre BC unde mă așteaptă băieții", a scris Vlad Căpuşan, astăzi, pe blogul său.

Echipa care întreprinde această expediţie este formată din patru alpinişti, e vorba de Adrian Vălean (Sibiu) - lider expediţie, Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj) şi Mihnea Prundeanu (Cluj)". Expediţia a fost planificată pentru perioada 29 august - 29 octombrie şi a fost finanţată de Consiliul Judeţean Sibiu, cu suma de 15.000 de lei, şi e susţinută şi de către Serviciul Public Salvamont Sibiu.

Delegaţia clujeană a vrut să ducă pentru prima dată însemnele Clujului la peste 8.000 de metri. Ascensiunea pe vârful Manaslu s-a făcut fără a folosi oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, Munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei. Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care în limba română se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârf au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi şi nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. România a aşteptat până în anul 2006, aproape 50 de ani, ca timişoreanul Horea Colibăşanu să cucerească Vârful Manaslu într-o expediţie internaţională.

Etichete
Comenteaza