Halele Nokia de la Jucu, sub sechestru

Halele Nokia de la Jucu, sub sechestru
Clădirile de producţie şi bunurile mobile ale companiei au fost puse ieri dimineaţă sub sechestru asigurator de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, din cauza unei datorii de 10 milioane de dolari provenite din neplata taxelor vamale.

La primele ore ale dimineţii, mai mulţi inspectori ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost prezenţi la fabrica de telefoane mobile din Jucu pentru a îndeplini procedura de punere sub sechestru a imobilelor şi a celorlalte bunuri aflate în proprietatea companiei Nokia România.

"Ca urmare a unui control, societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 milioane de dolari", a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, care a explicat că au fost instituite măsuri asiguratorii în baza Codului de procedură civilă fiscală, specifice atunci când debitorul vrea să înstrăineze patrimoniul. El a adăugat că instituţia a început controlul în 2009 şi l-a finalizat zilele trecute. "Am constatat faptul că s-au încălcat dispoziţiile legislaţiei vamale", a conchis Blejnar. Fabrica Nokia din Jucu se află în evidenţa Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din subordinea ANAF.

Măsura ANAF vine după o lună şi jumătate de la anunţul făcut de reprezentanţii Nokia privind închiderea fabricii, stabilită pentru sfârşitul acestui an. Cei aproape 2.000 de angajaţi vor primi salarii până în luna martie 2012, precum şi plăţi compensatorii care vor cuprinde până la şapte salarii de încadrare, câte un telefon inteligent şi posibilitatea de a se recalifica în altă meserie. Decizia ANAF nu îi va afecta în nici un fel pe angajaţi, crede Daniel Don, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. "Nu se pune problema neplăţii salariilor până în data de 31 martie şi nici a salariilor compensatorii, întrucât salariile sunt o prioritate în tabloul creditorilor. Angajatul nu trebuie să sufere pentru că s-a pus un sechestru", a declarat Daniel Don. Acesta s-a arătat optimist, spunând că nu consideră că această datorie e o sumă importantă pentru o companie mare: "Nokia nu este pe pierderi, cred că e vorba de o sumă pe care o poate plăti".

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat că măsura luată de ANAF nu va afecta în nici un fel preluarea halelor de către alte companii după încetarea activităţii Nokia. "Oricum, Nokia dorea să-şi continue activitatea până în decembrie şi ulterior până în martie, iar preluarea halelor se va face în etape", a spus Tişe. "În această perioadă compania are timp să-şi plătească datoriile şi cred că ar fi în interesul ei să o facă", a adăugat Tişe.

Senatorul PNL Marius Nicoară, fost preşedinte al CJ Cluj, în mandatul căruia s-a semnat contractul cu Nokia, în anul 2007, crede că inspectorii ANAF au devenit mai precauţi după ce compania a anunţat că închide fabrica din Jucu. "Este o procedură standard, ANAF urmăreşte intrările şi ieşirile din firmă şi ia măsurile care se impun. Sunt reglaje fine care trebuie făcute. Nokia nu fuge de pe piaţa din România fără să îşi plătească datoriile, a făcut importuri şi exporturi de miliarde, nu e un SRL care să dispară peste noapte", a declarat Nicoară.

Potrivit declaraţiilor şefului ANAF, Sorin Blejnar, datoria Nokia către bugetul de stat provine dintr-un tertip legislativ la care a apelat compania. "Au introdus în ţară componente în regim de scutire de la plata taxelor vamale, spunând că urmau să fie prelucrate, dar au fost exportate ca atare. De exemplu, baterii pentru telefoane, care n-au suportat nici un fel de prelucrare, doar au fost puse într-o pungă", spune Blejnar. El a adăugat că aceste componente erau aduse din afara Uniunii Europene. "A fost o încălcare a Codului vamal, specialiştii au constatat că au fost aduse părţi de telefon, componente, care nu erau ansamblate în România. Au făcut doar obiectul procedeului de ambalare şi au fost vândute ca atare", a explicat Blejnar. ANAF va înscrie sechestrul la Cartea Funciară, "ca să avem certitudinea că, dacă nu vor plăti suma, vom avea ce să executăm silit". Nokia are posibilitatea de a contesta decizia ANAF, în termenul legal.

Activitatea la fabrica Nokia se desfăşoară în mod normal, având în vedere că sechestrul e unul asigurator. Reprezentanţii Nokia România au declarat, la cererea Mediafax, referitor la sechestrul aplicat de ANAF pentru o datorie de 10 milioane de dolari, că situaţia este analizată şi că se va colabora cu autorităţile pentru a fi soluţionată în mod satisfăcător.

Negocieri cu alţi producători

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la unitatea din Cluj, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro. Halele care vor rămâne goale după închiderea fabricii ar putea fi ocupate de o altă firmă. Deocamdată, Consiliul Judeţean, care deţine terenul de sub hale şi a investit în infrastructura din zonă, se află în negocieri cu mai multe companii.

Nicoleta NAP

 

Etichete
Comenteaza