În ciuda şicanelor cu Poliţia, se reia Marşul Bicicliştilor Clujeni + Cerinţe pentru Primărie

În ciuda şicanelor cu Poliţia, se reia Marşul Bicicliştilor Clujeni + Cerinţe pentru Primărie
| Foto: Arhiva

Se reia Marşul Bicicliştilor Clujeni, în ciuda faptului că participanţii la ediţia din februarie 2018 susţin că au fost şicanaţi de poliţia rutieră, al cărei reprezentant a fost agresiv şi sfidător.

Sâmbătă, 17 martie 2018, se va desfăşura la Cluj-Napoca, în organizarea Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), sub egida Federaţiei Bicicliştilor din România (FBR), o nouă ediţie a Marşului Bicicliştilor Clujeni. Întâlnirea participanţilor va fi în piaţa Unirii, la ora 11:00. Marşul va dura circa o oră şi jumătate şi va străbate zona centrală şi pericentrală a Clujului şi cartierele Mărăşti şi Grigorescu.

Traseul concret este: Piaţa Unirii - Bd.Eroilor - Cl.Dorobanţilor - str.Al.Vaida-Voevod - bd.21 Decembrie 1989 - p-ţa Unirii - bd. Ferdinand - p-ţa M.Viteazu - str.Horea - str. Dacia - str.Gen.Dragalina - bd.1 Decembrie 1918 - pasarela peste Someş - pista biciclete mal Someş - str. Uzinei Electrice - str.Stadion - Parcul Central S.Barnutiu - str. E.Isac - str.P.Maior - p-ţa L.Blaga - str.Napoca - p-ţa Unirii.

Cerinţe pentru Primărie: semnalizare, refacerea pistelor şi continuarea acestora, repararea bicicletelor ClujBike

"Este o nouă ocazie de a reaminti autorităţilor locale, publicului şi presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca o componentă esenţială a mobilităţii urbane durabile şi alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun şi deplasarea pietonală.

Marşul este legat şi de faptul că ediţia trecută evenimentul a fost blocat de autorităţi, prin cerinţe abuzive care echivalau practic cu o interzicere, precum şi de faptul că Primaria clujeană a reactivat serviciul de biciclete comunitare Clujbike, dar cu majoritatea bicicletelor având serioase deficienţe, de exemplu lipsa soneriilor şi luminilor. În plus, Primăria continuă să nu rezolve gravele carenţe de semnalizare rutieră a infrastructurilor pentru biciclete (de exemplu banda comună cu transportul public de la Primărie spre Mărăşti, pe Memorandumului şi bd.21 Decembrie), insistă să facă benzi comune pentru biciclete şi transportul public mult prea înguste ca să fie fezabile, nu renunţă la politica de îngustare a trotuarelor, nu reface pistele degradate şi multe promisiuni probiciclistice au rămas în continuare doar pe hârtie şi unele dintre cele realizate sunt în stare precară ca marcaje, plus de calitate redusă prin lipsa de continuitate şi de latime inadecvate etc.", spun iniţiatorii marşului.

Probleme la marşul din februarie 2018

Amintim că Marşul Bicicliştilor Clujeni (MBC), ediţia a 125, a fost anulat din cauza unor neînţelegeri dintre organizatori şi poliţişti. Acţiunea avea autorizaţie din partea municipalităţii. Preşedintele executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), avocatul Radu Mititean, a scris pe blogul organizației că un poliţist i-ar fi spus că până acum, la celelalte marşuri, nu a fost respectată legea şi că toleranţa s-a terminat.

Poliţia spune că marşul nu a fost interzis. „Respectiva activitate nu a fost interzisă nici direct, nici indirect. Înaintea începerii marşului a avut loc o discuţie între poliţişti şi participanţi, tocmai pentru o bună derulare a manifestării. De altfel, de fiecare dată poliţia rutieră este prezentă la acţiunile bicicliştilor, pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite şi pentru a fi aproape de biciclişti", a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene.

La precedentele marşuri nu au existat incidente şi nu s-au dat sancţiuni.

Comenteaza