Insolvenţa Someş Dej, respinsă pentru protejarea societăţii. Acelaşi motiv şi la "U"

Insolvenţa Someş Dej, respinsă pentru protejarea societăţii. Acelaşi motiv şi la
În ciuda datoriilor de peste 100 de milioane de lei, combinatul Someş SA nu a primit „undă verde" pentru intrarea în insolvenţă. Conform legii, cererea trebuia făcută cu acordul Adunării Generale a Acţionarilor.
">

Cererea de declanşare a procedurii insolvenţei a fost depusă de reprezentanţii Combinatului de hârtie şi celuloză Someş SA Dej în 3 decembrie 2012, societatea fiind încolţită de creditori care solicită plata unor datorii ce ajung în total la suma de 106.704.907 lei, adică aproximativ 24 de milioane de euro. Decizia de solicitare a insolvenţei a venit din partea Consiliului de Administraţie a companiei şi a fost depusă la Tribunalul Comercial Cluj. „Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei va fi însoţită de o declaraţie prin care debitoarea SC Someş SA îşi manifestă intenţia de reorganizare a activităţii pe baza unui plan de reorganizare", se specifica într-un raport trimis de preşedintele Consiliului de Administraţie către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Solicitarea făcută către instanţă a fost respinsă în 10 decembrie. În motivarea hotărârii, se arată că "în prezent, debitoarea se confruntă cu o situaţie economică foarte dificilă, datoriile societăţii la data de 30.11.2012 se ridică la suma totală de 106.704.907 lei, din care suma de 87.713.161 lei reprezintă datorii pe termen scurt, iar suma de 18.991.746 de lei reprezintă datorii pe termen mediu şi lung; de asemenea, lipsa disponibilităţilor băneşti a cauzat reducerea continuă a activităţilor desfăşurate în cadrul societăţii şi înregistrarea pierderilor din activitatea de bază, cu efect în adâncirea deficitului patrimonial".

Însă cererea a fost respinsă pentru că nu a întrunit condiţiile legale: în cazul societăţilor pe acţiuni, decizia privind solicitarea insolvenţei trebuie luată în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). „Fiind o societate comercială pe acţiuni, intenţia debitoarei de a fi supusă procedurii insolvenţei (având în vedere consecinţele unei nereuşite a reorganizării societăţii comerciale) nu poate fi luată la nivel societar decât printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor, nefiind vorba despre o operaţiune necesară pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societăţii ce cade în competenţa administratorului/consiliului de administraţie", se arată în motivarea Tribunalului Comercial Cluj. În cazul societăţilor pe acţiuni, cvorumul necesar pentru legala întrunire a AGA este de 25% din numărul total de drepturi de vot, arată Legea 31/1990 privind societăţile comerciale. Tribunalul Comercial a arătat că în acest caz nu s-a făcut dovada existenţei unei hotărâri AGA pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei.
Analiza cererii a fost făcută de judecător „prin prisma dispoziţiilor articolului 28 din Legea 85/2006", care enumeră actele ce trebuie să însoţească cererea de declaşare a procedurii insolvenţei formulată de debitor. Între acestea, nu se precizează în mod expres ce paşi trebuie să urmeze societăţile pe acţiuni. Decizia de respingere a solicitării a fost făcută în temeiul articolului 27 al aceleiaşi legi, judecătorul considerând că „debitoarea nu a hotărât solicitarea deschiderii procedurii insolvenţei". În acest context, cerinţa unei hotărâri AGA vine ca o măsură de siguranţă pentru societate.

Cererea lui Mărginean pentru "U", respinsă în lipsa hotărârii AGA

Aceeaşi situaţie s-a repetat şi în cazul cererii de insolvenţă a clubului "U" Cluj. Acţionarul majoritar Ioan Mărginean a încercat să declanşeze procedura de insolvenţă la începutul acestei luni, însă Tribunalul Comercial Cluj a respins cererea. Clubul are datorii totale de 6,7 milioane de euro, însă mai bine de jumătate reprezintă sumele creditate de Florian Walter, fostul acţionar. Insolvenţa clubului a fost cerută pentru o datorie ce s-ar ridica la suma de 6,7 milioane de euro. În timpul şedinţei Tribunalului Comercial, când s-a judecat cererea, avocata Elisabeta Retegan, care reprezintă interesele firmei Oncos, acţionar minoritar al "studenţilor", a făcut o cerere de opoziţie la deschiderea procedurii de insolvenţă invocând faptul că această decizie nu a fost luată în cadrul unei şedinţe a AGA a clubului. Avocata a spus că hotărârea de a se introduce o cerere de deschidere a insolvenţei la "U" Cluj a fost luată doar de către Ioan Mărginean. Solicitarea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost, ca în cazul Someş SA, respinsă de instanţă.

 

Etichete
Comenteaza