Învăţământul viitorului: ministrul vrea să introducă manualele electronice în şcoli

Învăţământul viitorului: ministrul vrea să introducă manualele electronice în şcoli
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să crească numărul orelor de educaţie fizică în şcoli, dar şi să introducă în învăţământ manualele electronice.

Începând din anul 2014, elevii clujeni ar putea învăţa, pe lângă manualele clasice, cu ajutorul celor electronice. Noul Ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca elevii să poată învăţa după manuale electronice şi, totodată, să crească numărul orelor de educaţie fizică din şcoli.

„Eu vreau să introduc instrumentele informatice. Noi manuale, sper ca din 2014 să le avem, să aibă dimensiuni informatice importante, chiar dacă nu vom renunţa la manualele de hârtie, deşi Coreea de Sud a renunţat la ele, dar sper ca din 2014 să avem primul manual complex, plus instrumentele informatice ataşate. Dar nu toate, pentru că manualele se schimbă o dată cu ciclul, a I-a, a V-a, a IX-a", a declarat Remus Pricopie, pentru Realitatea TV. Totodată, Ministrul Educaţiei vrea să crească numărul orelor sport în şcoli. "Premierul mi-a cerut în şedinţa de guvern să analizăm în ce măsură este posibil ca într-un timp relativ scurt de timp să introducem patru ore de educaţie fizică pe săptămână. Sunt de acord că pot fi profesori care nu-şi fac treaba, nu doar cei de educaţie fizică, dar să nu generalizăm. Mă refer la patru ore de educaţie fizică pentru toţi elevii", a adăugat Pricopie, citat de Realitatea TV.

„Ca şi idee, cred că acest lucru poate fi pus în practică, mai ales acum când ai totul pe calculator. Cred că trebuie păstrate şi manualele clasice", a declarat şi inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus. În ceea ce priveşte orele de sport, el crede că ar putea fi implementat un sistem ca şi în străinătate. „Cred că ar putea fi un sistem folosit în mai multe ţări şi anume să se facă o serie de activităţi extraşcolare, sportive sau culturale, după ore, până la orele 17-18.00. În momentul când se discută despre micşorarea numărului de ore de la şcoală, să creşti numărul de ore la educaţie fizică ar înseamna o încărcare a programei. Eu văd ideea creşterii numărului de ore de sport ca o variantă de activităţi extraşcolare, care ar da o alternativă elevilor", a explicat Cuibus. „Am văzut un astfel de proiect implementat la şcoli din Polonia. Elevii primesc o masă de prânz la şcoală, iar părinţii plătesc doar 10% din costuri, iar apoi la ora 18.00 când pleacă de la şcoală ei au lecţiile făcute, dar şi o serie de activităţi extraşcolare la care au participat", a precizat Cuibus.

Mircea Bertea, directorul Liceului Pedagogic "Gheorghe Lazăr" din Cluj, crede că ideile ministrului sunt unele oportune. „ Mai multe ore de educaţie fizică în şcoală ar fi bune, e nevoie de mişcare pentru sănătate. Se întâmplă ca una-două ore de sport să nu se facă din păcate şi un rol negativ îl au cei care îi scutesc pe elevi. Ar trebui să nu mai existe note la sport sau la muzică pentru liceele care nu sunt de specialitate ca să nu îi îndepărtăm de asta pe elevi", a declarat Mircea Bertea. El a pus accent pe faptul că există situaţii în care elevii nu fac sport la şcoală.

„Primul lucru important este ca să se facă cele două ore de sport care sunt deja în programă. Eu mă mai cert cu profesorii de educaţie fizică care îi mai lasă liberi pe elevi", a adăugat Bertea. Directorul Liceului Pedagogic a participat, săptămâna trecută, la Apple Education Leadership Summit care a avut loc la Londra. „Introducerea manualelor electronice e o idee foarte bună. Resursele electronice sunt foarte utile în educaţie. Ni s-a prezentat cazul unei şcoli care de la o promovabilitate de 26% a ajuns la 100% cu ajutorul manualelor electronice", a explicat Bertea. O problemă a implementării instrumentelor electronice în şcoli, crede el, o reprezintă reticenţa dascălilor care mai au doar câţiva ani până la pensie. „Cei care mai au patru-cinci ani până la pensie nu folosesc mijlocele informatice. Am cumpărat laptopuri şi retroproiectoare şi cei care se apropie de pensie nu le folosesc. Ar fi o aruncare de bani să se cumpere tablete pentru fiecare elev ca să se joace cu ele,iar profesorii să nu fie pregătiţi. Ar trebui ca profesorii să fie instruiţi şi să se introducă manualele electronice din anul şcolar 2014-2015. Cred că ar trebui introduce tabletele şi la învăţători", a precizat Bertea. Cristina Grigore, preşedintele Asociaţiei Părinţi Clujeni, este sceptică în ceea ce priveşte introducerea manualelor electronice. „Manualele electronice ar trebui teoretic să aibă conexiune la internet şi nu ştiu câte şcoli au aşa ceva în condiţiile în care mai avem unităţi de învăţământ unde nu există apă potabilă", a spus Grigore. Ea apreciază ideea introducerii a patru ore de educaţie fizică pe săptămână în şcoli. „În sfârşit a constat Ministrul Educaţiei că suntem pe locul trei în Europa la obezitate infantiblă. Pe lângă orele de sport, ar trebui să nu se mai accepte scutiri de la părinţi. Ar trebui scutite de la sport doar cazurile medicale", a precizat Grigore.

 

Comenteaza