Judecător din Cluj, după reglările de conturi din DNA: Mi-e silă, scârbă şi jenă

Judecător din Cluj, după reglările de conturi din DNA: Mi-e silă, scârbă şi jenă
Mai mulţi magistraţi şi-au arătat indignarea, pe Facebook, referitor la maniera în care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz, în şedinţă secretă, revocării din DNA a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

"Un singur termen, fără drept de apărare, fără nimic... Mi-e silă, scârbă şi jenă. Mai am săptămâna asta de serviciu şi mă mai gândesc", a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, judecătorul Adina Maria Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, făcând referire la şedinţa secretă a Secţiei pentru procurori din cadrul CSM în care s-a decis avizarea revocării cerute de Laura Codruţa Kovesi pentru procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Judecătorul Tribunalului Gorj, Mădălina Elena Vladu-Crevon, sugerează că scandalul din DNA arată de fapt adevărata imagine a ceea ce se întâmplă acolo, ajungându-se la "o nevoie" de mult curaj pentru a spune adevărul.

"Avem nevoie de lupta anticorupţie, fără îndoială! (...) Însă atunci când unii din cei mai vechi şi până acum, de necontestat dintre aceştia, care au pus cariera pe primul plan, aleg să plece ori sunt puşi la zid pentru raţiuni complicate, cu siguranţă asistăm la mult mai mult decât o simplă frustrare! Este un semnal că ACOLO lucrurile sunt altceva decât ceea ce se afirmă şi că este nevoie de mult curaj pentru a le spune pe nume! E doar un început! Avem nevoie de profesionişti!", a scris, pe Facebook, Mădălina Elena Vladu-Crevon, judecător la Tribunalul Gorj.

"A devenit o modă în România sa te legi cu lanţuri de porţile unei instituţii, să arăţi ca eşti singurul/singura capabil/capabilă să o conducă?" a transmis şi Lăcrămioara Axinte, judecător în cadrul Tribunalului Botoşani, tot pe Facebook.

Judecătorul a criticat şi declaraţiile procurorului general, Augustin Lazăr, care a spus că procurorii Ţuluş şi Iorga probabil se află "într-o stare emoţională", referindu-se la acuzaţiile făcute de aceştia la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

"Dacă un procuror dintr-o structură specializată ar trebui să lucreze acolo doar 4 ani pentru că, vezi Doamne, s-ar uza din punct de vedere mental, emoţional, atunci ce se poate spune despre un procuror care este în funcţii de conducere extrem de importante de peste 10 ani?", a mai scris Lăcrămioara Axinte.

Iniţial, preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, a anunţat că susţine demersul procurorilor DNA care au sesizat IJ după ce li s-a cerut să facă testul poligraf în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor cu Laura Kovesi, şefa instanţei precizând că a fost „hăituită şi vânată de pigmei ce se cred magistraţi".

„Pentru că am fost la rândul meu hăituită şi vânată de pigmei ce se pretind magistraţi, avizi de publicitate şi putere, care fac din distrugerea vieţilor altora un ţel; pentru că am fost ameninţată voalat cu excluderea din magistratură dacă voi continua să vorbesc; pentru că nu înţeleg să abdic de la principiile mele, astăzi, în calitate de judecător independent, susţin demersul procurorilor din DNA şi solicit, la rândul meu, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenţei justiţiei, apărarea independenţei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru", a scris judecătorul Adriana Stoicescu, pe o pagină de socializare.

Preşedintele Tribunalului Timiş a apreciat că lupta anticorupţie a ajuns să fie aruncată în derizoriu.

Ţuluş şi Moraru, revocaţi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a semnat, miercuri, ordinele de revocarea a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea. Şedinţa procurorilor din CSM, în care s-a avizat revocarea, a fost secretă, la cererea şefei DNA, Kovesi precizând că are legătură cu două dosare aflate în curs. După ce a avut loc audierea lor în cadrul Secţiei de procurori, cei doi magistraţi au făcut mai multe precizări legate de motivele revocării lor.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate". Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei Whatsapp.

„S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(...) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate", a spus Moraru Iorga.

Procurorul a adăugat că a mai existat un precedent în acest sens.

„Un alt denunţ formulat de doamna Udrea Elena Gabriela într-un alt dosar, împotriva doamnei Codruţa Kovesi, a urmat acelaşi curs. A fost înregistrat de către procurorii de caz în dosarul pe care îl instrumentau. S-a dispus apoi disjungere, s-a instrumentat dosarul şi apoi a fost clasat. Nu a fost nicio problemă nici cu privire la modalitatea de înregistrare a denunţului, nici cu privire la circuitul acestuia şi nici nu a fost invocat de doamna procuror şef în refera", a completat Mihaela Moraru Iorga.

În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută de şefa DNA pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile". Mai exact, lui Doru Ţuluş i se reproşat faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri - Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.

Doru Ţuluş revine la Parchetul General, iar Mihaela Iorga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău

Secţia pentru Procurori a CSM a decis revenirea procurorului Doru Ţuluş la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar a Mihaelei Iorga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, după ce cei doi au fost revocaţi de la DNA de către procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis revenirea lui Doru Ţuluş la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unitate de parchet de la care provine, începând tot cu 5 iulie, potrivit ordinii de zi soluţionate a şedinţei Secţiei pentru procurori, postate pe site-ul CSM-ului.

Totodată, magistraţii au mai decis revenirea Mihaelei Iorga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, unitate de parchet de la care provine, începând tot de miercuri.

Măsurile au fost luate după cei doi au fost revocaţi din funcţiile deţinute la Direcţia Naţională Anticorupţie de către procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi.

Atât Doru Ţuluş, cât şi Mihaela Iorga au anunţat, miercuri, după ce Laura Codruţa Kovesi a semnat ordinele de revocare, că vor contesta în instanţă decizia de revocare.

 

Comenteaza