Lăbuş a învins snobismul. O poveste tristă, dar cu happy-end

Lăbuş a învins snobismul. O poveste tristă, dar cu happy-end
Lăbuş este un câine cu trei picioare, luat de pe străzi de oamenii de la ecarisaj. A fost expus la târgul "Adoptă un câine abandonat" şi are un nou stăpân. Nimeni nu se aştepta.

"Este un câine foarte îngrijit, sociabil, prietenos, care interacţionează foarte bine cu oamenii". Aşa îl caracterizează medicul veterinar Cristian Pop, de la Centrul de gestionare a câinilor fără stăpân, pe căţelul din imaginea de mai sus. Nu avea un nume, aşa că i-am spus Lăbuş.

E însa o oarecare ironie dureroasă în acest nume. Lui Lăbus îi lipseşte o labuţă. Cea din dreapta, faţă. El a fost unul dintre câinii oferiţi spre adopţie la acest sfârşit de săptămână, în cadrul târgului "Adoptă un câine abandonat" din Piaţa Mihai Viteazu, organizat de Asociaţia pentru protejarea animalelor NUCA.

Evenimentul a fost o premieră şi un succes. Numai în prima oră de la deschidere s-au adoptat trei căţei. Dar nu despre acest lucru vreau să vorbim aici, ci despre Lăbuş, căţelul cu ochi blânzi.

Lăbuţă amputată după o chetă

Are 4 sau 5 ani, veterinarii nu au putut stabili exact, şi a fost găsit de cei de la ecarisaj în zona halelor de pe strada Traian Vuia. A stat toată viaţa pe străzi. Fusese hrănit de angajaţii unei firme care acum s-a închis. Vedeţi bine cum criza economică a lovit şi în patrupede.

"Este un câine plin de calităţi, dar care din păcate are doar trei picioare. Un binevoitor i-a amputat o labuţă, după ce căţelul suferise un accident de maşină. Am înţeles că s-au strâns bani ca acest câine să fie operat. Este la centrul de ecarisaj de câteva săptămâni", a spus medicul Cristian Pop.

"O doză mare de snobism"

"Ne-am decis să îl aducem pentru că cei de la Asociaţia NUCA tocmai au dat spre adopţie primul câine cu dizabilităţi. E o premieră la Cluj. Recent, a venit la noi o asociaţie din Germania, care ne-a solicitat în mod expres câini din aceştia, bătrâni, bolnavi, cu dizabilităţi. E un curent acolo, să adopţi un astfel de câine. El nu mai are mult de trăit şi îi dai o mână de ajutor tocmai în momentele acestea grele. La noi, în schimb, există o doză mare de snobism. Oamenii caută câini frumoşi, de rasă, pui dacă se poate. Vă daţi seama că unii sună la ecarisaj să caute bichoni", a spus medicul Cristian Pop.

Opinia medicului este întărită de Alina Banu, voluntar la NUCA. "În Romania este o minune când este adoptat un câine matur. Oamenii preferă pui, dacă se poate. Anul acesta am reuşit să dăm spre adopţie un prim câine cu dizabilităţi, tot cu trei picioare. Altul este dat în cazare temporară la cineva, dar probabil se va întoarce la Centrul de ecarisaj", a spus Alina.

Happy-end

O poveste tristă poate avea happy-end? Se pare ca dă. În urma târgului din Piaţa Mihai Viteazu, Lăbuş şi-a găsit stăpân. "A fost luat în foster (cazare temporară) de o persoana. Din câte am înţeles, vrea să îl ducă în străinătate", a spus medicul Pop.

Spre norocul sau, după o viaţă petrecută pe străzi, Lăbuş a găsit o persoană cu suflet bun. Dacă nu se poate crea un curent, ca în Germania, este bun şi un vânticel de primăvară care să mai alunge snobismul.

 

Etichete
Comenteaza