Şomerii de la Nokia rămân fără banii europeni pentru recalificare

Şomerii de la Nokia rămân fără banii europeni pentru recalificare
Uniunea Europeană a suspendat, ieri, un program în valoare de aproape 25 de milioane de euro destinat să ajute peste 5.000 de şomeri din şapte ţări UE, inclusiv România. Parlamentul European a informat, printr-un comunicat, că nu mai sunt bani pentru acest program.

Ajutorul financiat suspendat pentru România este în cuantum de 3 milioane de euro ai cărei beneficiari erau şi cei peste 1.400 de muncitori disponibilizaţi în urma închiderii fabricii Nokia, de la Jucu, informează hotnews.ro 

Fondul rămâne blocat până când se va ajunge la un consens în privinţa propunerii de rectificare a bugetului Uniunii pentru 2012 şi a celui pentru anul viitor.

Vezi comunicatul inetgral emis de Parlamentul European ataşat articolului.

Amintim că, în data de 19 octombrie 2012, Comisia Europeană a propus acordarea unui ajutor de 2,9 milioane de euro României din Fondul de ajustare la globalizare (FEG), pentru a-i ajuta pe foştii angajaţi ai fabricii de telefoane mobile Nokia din Jucu, închisă în urmă cu un an.

Cererea introdusă de România se referă la 1.904 de disponibilizări efectuate de Nokia România SRL și de un furnizor al acesteia. Un număr de 1.416 persoane din totalul de lucrători concediați ar fi urmat să participe la măsurile cofinanțate de FEG. Pachetul ar ajuta lucrătorii prin punerea la dispoziția acestora a serviciilor centrului de tranziție „De la un loc de muncă la un loc de muncă inteligent", prin informații, consiliere și orientare profesională, prin formare profesională și formare în vederea certificării, prin promovarea spiritului antreprenorial și asistență financiară pentru înființarea unei întreprinderi, prin îndrumare și sprijin după angajare, precum și prin intermediul mai multor tipuri de alocații, cum sunt alocațiile pentru căutarea unui loc de muncă, alocațiile de transport și alocațiile de stagiu.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro. În septembrie 2011, angajaţii companiei au fost anunţaţi în cadrul unei şedinţe că fabrica se închide.

FEG a fost creat la sfârșitul anului 2006 și a fost conceput pentru a demonstra solidaritatea majorității populației, care beneficiază de deschidere, cu persoanele, puține la număr, care se confruntă cu șocul brusc al pierderii locului de muncă. În iunie 2009, regulamentul FEG a fost revizuit pentru a consolida rolul FEG de instrument rapid de intervenție, făcând parte din strategia de reacție a Europei la criza financiară și economică. Regulamentul FEG revizuit, care a intrat în vigoare la 2 iulie 2009 și a fost aplicat pentru toate cererile depuse între 1 mai 2009 și 30 decembrie 2011, a mărit nivelul de cofinanțare al UE de la 50% la 65%.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane euro, dintre care 2,9 milioane euro ar fi trebuit să fie puse la dispoziție prin intermediul FEG.

De la instituirea FEG, în 2007, au fost depuse 101 cereri de ajutor financiar acordate prin acest fond. Au fost solicitate fonduri în valoare de circa 443,3 milioane EUR pentru sprijinirea unui număr de circa 92 000 de lucrători. Un număr din ce în ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri prin FEG, cu scopul de a sprijini lucrătorii concediați dintr-un număr tot mai mare de sectoare.

 

Etichete
Comenteaza