Pentru ce mai ies clujenii în stradă. Sondaj pe Facebook

Pentru ce mai ies clujenii în stradă. Sondaj pe Facebook
Manifestaţii de susţinere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost anunţate pentru duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, între care şi Cluj-Napoca. "A susţine o instituţie e ca şi cum ai da un cec în alb" au cugetat protestatarii clujeni, iar pe Facebook a apărut un sondaj interesant: pentru ce mai ieşim în piaţă?

"Dragi clujeni,

Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este unu dintre primele motive care ne-au scos în stradă.

Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar.

Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?

Care sunt acuzele constatate de DNA :

Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
- Favorizare a făptuitorului
- Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 - a răspunderii ministeriale)
- Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
- Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
- Fals intelectual", se arăta în mesajul iniţial postat pe Facebook. 

Ulterior, organizatorii protestului "Susţinem DNA, vrem depolitizarea instituţiilor" au revenit cu un sondaj online fiindcă "a susţine o instituţie e ca şi cum ai da un cec în alb". 

Susţinem lupta anticorupţie, oriunde să dă pe bune. Meritele DNA-ului, în acest demers, sunt, desigur, de necontestat şi ne dorim ca pe viitor, cât mai multe instituţii să îşi vadă, în mod cât mai imparţial, de treabă.

Am vrea sa vedem care sunt motivele pentru care veţi ieşi fiecare dintre voi în piaţă, duminică seara. Vom adapta scopul protestului la rezultatele pollului.

Punctul 3 are legatură cu depolitizarea spitalelor. Ni se pare mai eficient să avem cereri punctuale, decât generale (depolitizarea instituţiilor). Aşa am reuşit şi cu ordonanţa 13 şi aşa putem reuşi în continuare, taxând punctual, abuz după abuz".

Variantele sondajului:

demisiile Dnilor Dragnea şi Tăriceanu

ordonanţa managerilor de spitale, OUG nr. 79/2016, care conşine măsuri anti-corupţie de baza

OUG nr. 51/2016, care descurajează tăierile ilegale de pădure

demisia Dlui Grindeanu

Amintim că Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. „Dacă Parchetul (DNA - n.r.) s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA", a spus Dorneanu.

El a precizat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.

 

Comenteaza