Pictură de Tonitza şi sculptură de Dali, aduse la Cluj. Unde le poţi vedea

Pictură de Tonitza şi sculptură de Dali, aduse la Cluj. Unde le poţi vedea
Expresionismul, clasicismul, simbolismul, impresionismul şi alte curente artistice îşi dau mâna la Cluj. Pasionaţii de artă pot admira, timp de patru zile, lucrările unor renumiţi pictori români, în cadrul expoziţiei “Mari artişti ai picturii româneşti”. Printre picturi s-a "rătăcit" şi o sculptură de Salvador Dali.

Vernisajul expoziţiei a fost găzduit în incinta Hotelului Continental, locul unde, între 6-9 iunie, clujenii sunt aşteptaţi să admire operele de artă expuse.

Reprezentanţii casei de licitaţii Artmark, oragnizatorul expoziţiei, nu au ales din întâmplare acest hotel. "Acest loc este unul reprezentativ pentru oraş, în fostul hotel New -York au fost cazaţi, de-a lungul timpului, numeroşi artişti de seamă, chiar şi acum se organizează numeroase evenimente culturale, astfel că este cel mai potrivit loc pentru a găzdui lucrările unor importanţi pictori români", a declarat preşedintele Artmark, Manuela Plăpcianu.

Vedetele expoziţiei sunt "Tătăroaică în cerdac", de Nicolae Tonitza, "În grădină la Beaucaire", de Samuel Mützner, ambele estimate la 40-60000 de euro, dar şi o sculptură a lui Salvador Dali, "Rinocerul cosmic",estimată la 4500-7000 de euro.

Aceasta este prima expoziţie a casei de licitaţii Artmark în Cluj-Napoca, preşedintele acesteia motivând alegerea prin puternicul caracter cultural al oraşului: "Am ales să facem această expoziţie aici pentru că în Cluj se întâmplă foarte multe lucruri, Clujul, este , în România, înafara Bucureştiului, probabil cel mai semnificativ oraş din punct de vedere cultural şi nu numai, în Cluj există o tradiţie foarte puternică, există colecţionari, există oameni extrem de preocupaţi de pictură. Problema colecţionarismului nu este o chestiune financiară, nu valoarea monetară şi nu puterea monetară este cea care face diferenţa, ci în primul rând pasiunea, obsesia şi un tip de nelinişte. Expoziţia de faţă este un exemplu în acest sens, 60% dintre lucrările prezente în această expoziţie au preţul de pornire sub 1000 de euro."

Totodată, expoziţia reprezintă o perioadă de tranziţie a tablourrilor, de la un posesor, la altul: "important este ca aceste lurări să fie văzute de cât mai multă lume, pentru că aceste lucrări sunt practic tot timpul în captivitate. Ele aparţin unor colecţionari, şi de marţi vor aparţine unor altor colecţionari. Ele pot fi văzute, momentul în care pot fi admirate, momentul în care poţi să intri în dialog cu ele este foarte rar", mai precizează Manuela Plăpciuc.

În 10 iunie, după terminarea expoziţiei, va avea loc "Licitaţia de vară", oragnizată simultan la Cluj şi la Bucureşti, unde tablourile îşi vor găsi un nou proprietar. La aceasta au fost invitate 700 de persoane.

 

 

Comenteaza