Plagiatul ministrului Bode. Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, DEMISIONEAZĂ

Plagiatul ministrului Bode. Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, DEMISIONEAZĂ
| Foto: Facebook/Lucian Bode

Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) Dacian Dragoş demisionează după Hotărârea în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, vizată de acuzaţii de plagiat, considerând că aceasta contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeş-Bolyai, cât şi cea promovată constant până acum de CNECSDTI.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care a analizat teza de doctorat a Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a stabilit că acesta nu se face vinovat de plagiat, întrucât are peste 300 de lucrări şi alte referinţe la care a făcut trimitere, însă a constatat că documentul conţine erori de citare şi un stil neuniform de citare, cerându-i ministrului să realizeze o erată in extenso în care să corecteze toate aceste erori de citare.
 
”Vă rog să acceptaţi demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de preşedinte şi membru al CNECSTDI”, scris Dacian Dragoş în cerea de demisie adresată ministrului Digitalizării Sebastian Burduja, conform news.ro.

El dă asigurări că până la 1 iunie va încerca să asigure finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.  El îşi prezintă motivul demisiei, respectiv hotărârea în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, despre care afirmă că a fost adoptată fără participarea reprezentanţilor UBB, contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeş-Bolyai cât şi cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea sa.

”Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărţii trebuie să fie una simplă şi obiectivă:

1. Există evident exagerări în sesizarea iniţială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deşi traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidenţiat şi de Comisia de etica a UBB.

2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor, ne aflăm în prezenţa plagiatului”, argumentează Dacian Dragoş.
În opinia sa, Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidenţiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât şi erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluţiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat”, cum spune Hotărârea 40/2023 a CNECSDTI, referitoare la cazul Bode.

”Hotărârea 40/2023 este fără nuanţe, şi asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât şi practica anterioară a CNECSDTI. Fiind indisolubil legat de universitatea mea şi de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie şi să acţionez diferit in împrejurări similare. Prin urmare, ar fi imposibil să menţinem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existenţa Hotărârii 40/2023”, argumentează profesorul Dacian C. Dragoş.

Dacian Dragoş precizează, de asemenea, că a condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent şi că a preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, iar printr-o muncă susţinută alături de colegi a reuşit să ajungă la 5 cazuri pe rol în prezent.

”Am întâmpinat dificultăţi în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcţia juridică (care a acţionat contrar intereselor ministerului şi a refuzat cu obstinenţă să reprezinte CNECSDTI în justiţie aşa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncţional, şi compartimentul de IT. Cu toate acestea, ne-am încăpăţânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parţial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate şi cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menţionez aceste aspecte deoarece fără o reformă structurală şi funcţională a ministerului şi a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică”, menţionează el, precizând că dincolo de dificultăţile întâmpinate în ultimii ani CNECSDTI este în momentul de faţă un organism consultativ perfect funcţional în sine, cu o componenţă foarte bună şi cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziţie de membru, nominalizând-o pe dr. Raluca Andone care asigura apărările in justiţie in locul Direcţiei juridice a ministerului.

”Am beneficiat în ultimii ani şi de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voinţă a compartimentelor interne ale ministerului de a-şi exercita atribuţiile legale”, afirmă preşedintele demisionar al consiliului.
 
Comisia de Etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit, în 11 ianuarie, că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”.

”În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, a transmis UBB Cluj.

Potrivit sursei citate, ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Etichete
Comenteaza