Povestea iubirii a lui Mihăileanu ajunge în satul clujean Dâncu, acolo unde au avut loc o parte din filmări VIDEO

Povestea iubirii a lui Mihăileanu ajunge în satul clujean Dâncu, acolo unde au avut loc o parte din filmări VIDEO
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihăileanu, ale cărui filmări au avut loc şi la Cluj şi care prezintă o poveste de dragoste emoționantă și plină de speranță, ce poartă publicul din Polonia anilor '30 până în Central Park-ul zilelor noastre, are premiera oficială la TIFF, iar ulterior ajunge pe marile ecrane din 25 de oraşe.

Povestea iubirii va avea premiera oficială luni, pe 5 iunie, de la ora 21:45, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar pe 6 iunie, de la 18:00, îl puteți viziona la Cinema Florin Piersic.

Pe 7 iunie (21:30) este programată o proiecție cu acces gratuit în localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, lângă Cluj-Napoca, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări. Atestat documentar pentru prima dată în 1435, satul Dâncu are puțin peste 100 de locuitori, producătorii filmului alegând zona idilică și liniștită ca să recreeze aici un "shtetl", un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Război Mondial.

Proiecțiile din cadrul TIFF vor avea loc în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

Începând cu 9 iunie filmul va fi distribuit de Transilvania Film în cinematografele din București, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Gura Humorului, Iași, Odobești, Onești, Oradea, Piatra-Neamț, Pitești, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Timișoara și Vaslui.

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. Alături de Derek Jacobi (The Day of the Jackal, 1973, Gosford Park, 2001, The Riddle, 2007,The King's Speech, 2010) și de Gemma Arterton (Quantum of Solace, 2008, Clash of the Titans, 2010, Prince of Persia: The Sands of Time, 2010, Byzantium, 2013), din distribuția filmului fac parte actorii Sophie Nélisse (The Book Thief, 2013, The great Gilly Hopkins, 2015) și Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends). Filmat parțial în România, Povestea iubirii are în distribuție și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

 

Comenteaza