Sală ultramodernă, cheltuieli pe măsură. Factură uriaşă la curent pentru Polivalentă

Sală ultramodernă, cheltuieli pe măsură. Factură uriaşă la curent pentru Polivalentă
Noua Sală Polivalentă din Cluj-Napoca a fost gazda unor evenimente importante în ultima perioadă, competiţii sportive, concerte, târguri. Toate aceste manifestări au generat însă şi cheltuieli din partea polivalentei, unde Primăria Cluj-Napoca deţine 99 la sută din acţiuni. Consilierii locali au discutat miercuri despre suplimentarea capitalului social al societăţii, pentru a face faţă cheltuielilor curente de funcţionare.

Societatea care administerază Sala Polivalentă a fost înfiinţată în august 2014, printr-o hotărâre de Consiliu Local, iar capitalul social subscris şi vărsat a fost de 1.500.000 de lei.

Miercuri conducerea societăţii a cerut Consiliului local să mandateze un reprezentant pentru a vota în Adunarea Generală a Acţionarilor Sălii Polivalente din 30 aprilie majorarea capitalului social cu 2.000.000 de lei.

Conducerea instituţiei a prezentat consilierilor şi o Notă de Fundamentare în care a arătat că a „luat în considerare pentru anul 2015 următoarele venituri şi cheltuieli :

Venituri totale de 1.412.000 de lei
Cheltuieli totale de 3.443.000 de lei
Profit brut (pierdere) - 2.031.000 de lei".

Acesta a fost unul dintre cele mai discutate proiecte de hotărâre aflate miercuri pe ordinea de zi a deliberativului municipiului Cluj-Napoca.

Consilierul local Claudia Anastase (PSD) a reproşat conducerii Sălii Polivalente că iniţial a venit cu un buget estimativ care nu prevedea pierderi pentru 2015 iar acum s-a ajuns la un buget cu pierderi. Anastase a mai cerut reprezentanţilor Sălii Polivalente prezenţi la şedinţa consiliului local să spună pe ce s-au cheltuit în principal cei 1.500.000 de lei alocaţi deja la constituirea societăţii.

Conform cifrelor prezentate de reprezentanţii societăţii care administrează Sala Polivalentă, pentru anul 2015, cea mai mare pondere a cheltuielilor o reprezintă salariile şi contribuţiile aferente acestora, în sumă totală de 1.006.000 de lei. Urmează apoi impozitul pe clădire în sumă de 982.000 de lei şi cheltuielile pentru energia electrică în valoare de 744.000 de lei.

De altfel, reprezentanţii Sălii Polivalente prezenţi la şedinţa CL Cluj au susţinut că ultima factură pentru energia electrică primită a fost una în valoare de 253.000 de lei (!) şi că în acest moment poartă discuţii cu cei de la Electrica pentru a vedea de unde a rezultat această valoare atât de mare.

Primarul Emil Boc a spus în faţa consilierilor că din aceşti bani care vor fi alocaţi pentru majorarea capitalului, cei 982.000 de lei impozit pe clădire se vor întoarce în bugetul local iar cele 2 milioane pentru suplimentarea capitalului social nu vor fi luate de la alte capitole bugetare şi că ele au fost aprobate în proiectul de buget pe 2015.

Emil Boc s-a arătat surprins de valoarea mare a facturii pentru energia electrică, în condiţiile în care sala beneficiază de un sistem de încălzire cu panouri solare și panourile fotovoltaice pentru reducerea costurilor la energie.

Potrivit primarului Clujului, reprezentanţii noii săli multifuncţionale ar trebui felicitaţi pentru evenimentele importante pe care le-au organizat şi le vor organiza în acest an ( Trofeul Carpaţi, meciul de handbal feminin România-Serbia, concertul lui Julio Iglesias, etc). Emil Boc a spus că prin asemenea evenimente, Clujul în ansamblu dar şi bugetul local, au de câştigat.

Primarul a mai declarat că Sala Polivalentă nu poate să pună tarife foarte mari pentru găzduirea de evenimente, pentru că în acest caz nu ar mai veni nimeni în noua sală multifuncţională. Edilul a afirmat şi că, la un moment dat, sala va ajunge şi pe profit.

Consilierul local Claudia Anastase a replicat că nu a vorbit de profit neapărat, ci de performanţă managerială şi de capacitatea de a prevedea un buget cât mai exact.

În cele din urmă consilierii municipali, cu un vot împotrivă şi o abţinere ( Dan Morar, respectiv Irimie Popa - ambii PSD) l-au mandatat pe colegul lor Radu Constantea ( PDL-PNL) să voteze în AGA de la polivalentă în 30 aprilie 2015 pentru majorarea capitalului social cu 2 milioane de lei.

Consilierul local Radu Constantea a propus ca reprezentanţii Sălii Polivalente să poarte discuţii pentru a găsi un sponsor căruia să-i fie vândut dreptul de nume al sălii (cum se practică în multe oraşe din Europa) şi astfel să se obţină fonduri suplimentare.

 

 

Comenteaza